BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

KCK davasında yine aynı kriz!

PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında, yine Kürtçe savunma krizi yaşandı.

Abone ol

PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında, yine Kürtçe savunma krizi yaşandı. Sanıklardan Alaattin Aktaş, Kürtçe konuşunca mikrofonu kapatıldı. Aktaş'ın söyledikleri avukatları tarafından tercüme edildi.

152 sanıklı KCK/TM ana davasına 17 Ocak günü yapılan duruşmanın ardından bugün Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 42'inci duruşmayla devam edildi. Duruşmaya, tutuklu 99 sanıktan 16'sı raporlu olduğu gerekçesiyle katılmazken, tutuksuz 4 sanık katıldı. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, adliye binasına girenler üst aramasından geçirildi.

Mahkemeye üç üye hakimin katıldığı dikkat çekerken, duruşmayı İsveç ve İsviçre Büyükelçiliği, AB Türkiye Delegasyonu, İnsan Hakları Ortak Platformu ve İsveç Sınır Tanımayan Avukatlar Örgütü'nden gözlemciler de izledi.

Kürtçe konuşunca mikrofonu kapatıldı

Bir önceki duruşmada 5 tutuklu sanığın tahliye edildiği davanın sabah bölümünde sanıklarla ilgili deliller okunmasına devam edildi. Daha önce sanıkların Kürtçe savunma ısrarı nedeniyle sık sık gündeme gelen davanın bugünkü oturumunda Kürt Enstisüsü Başkan Yardımcısı Alaattin Aktaş'a ilişkin deliller okundu.

Bu sırada söz hakkı verilen Alaattin Aktaş, Kürtçe konuşmaya başlayınca mikrofonu kapatıldı. Bunun üzerine Aktaş 10 sayfalık Türkçe savunma dilekçesini mahkemeye verdi.

Aktaş'ın dilekçesini okuyan mahkeme, deliller ve ses kayıtlarını okumaya devam etti. Mahkemenin sorularına Kürtçe yanıt veren Aktaş'ın mikrofonu kapatılırken, verdiği kısa cevaplar avukatlar tarafından tercüme edildi. Söz alan sanık avukatları okunan kayıtların suç delili olarak kabul edilemeyeceğini ifade ederken, Kürtçe tapelerin yanlış tercüme edildiğini belirtti.

Bu sırada Alaattin Aktaş'ın kimliği bilinmeyen bir kişiyle yaptığı konuşmanın kaydı okundu. Avukat Mehmet Emin Aktar, konuşulan kişinin kimliğinin bilinmediğini ve dinlenilmesi yasak olan biri olabileceğini ifade ederek, "Bu kişinin kimliği belli olmadan bu ses kaydı okunmamalı" dedi.

Bunun üzerine görüşü sorulan iddia makamı Savcı Levent Kaya, sanığın bu konuda bir iddiasının olması durumunda bunun araştırılmasını, aksi halde talebin reddini istedi. Mahkeme, 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan görüşmenin içeriği ve konuşulan kişinin dinlenmemesi gereken kişilerden olduğu tespit edilemediği için tapelerin okunmasına karar verdi. Tapenin okunmasından sonra söz hakkı verilen sanık Aktaş, Kürtçe konuşarak, "Bu kişi enstitünün muhasebecisidir" dedi.

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Fethi Gümüş, sanığın yaptığı konuşmaların diğer sanıklarla ilişkili olduğunu ve bunların duruşmada olan sanıklara hemen sorulması gerektiğini belirtti. Gümüş,"Bu şekilde sürerse 1-2 sene sürebilir"dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "1-2 sene sürmez merak etmeyin" diye cevap verdi.
Konuyla ilgili söz alan Avukat Meral Danış Beştaş ise, "Bir kişiyle ilgili birden fazla kişiyle illiyet var.Delillerin derli toplu halde değerlendirilmesi için taraflar burada hazırsa dinlenmesi usul gereğidir"dedi. Duruşmaya öğlen arası verildi.