Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşayan vatandaşlar, su sıkıntısını kar eriterek gidermeye çalışıyor.<br/>Iğ...
Abone olIğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşayan vatandaşlar, su sıkıntısını kar eriterek gidermeye çalışıyor.
Iğdır merkeze 30 kilometre uzaklıktaki Göktaş köyü Menderes mezrasında yaşanan su sıkıntısı, köy sakinlerini zor durumda bırakıyor. Vatandaşlar içme su ihtiyaçlarını mezranın 5 kilometre uzaklıktaki Aras Nehri’nden eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışırken, hayvanlarının ve kullanma suyu ihtiyaçlarını da kar eriterek karşılıyor.
50 hane ve yaklaşık 400 nüfusu bulunan mezranın içme suyunu Aras Nehri’nden karşıladıklarını belirten Mehmet Kızılbaş, 2014 yılında insanlar uzayda su ararken kendilerinin hale eşek sırtında su taşıdığını ifade etti.
Diğer komşu köyleri ile aralarındaki gereksiz bir husumetten dolayı su sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Kızılbaş, “Kış ortasında çoluk çocuk her gün beş kilometre yol katederek eşek sırtında su taşıyıp gündelik su ihtiyaçlarımızı çözmeye çalışıyoruz” dedi.
"BU YIL KARIN ÇOK YAĞMASINI ÖDÜL OLARAK GÖRÜYORUZ"
Leğenle dışarıdan getirdiği karları eritmeye çalışarak su ihtiyaçlarını çözmeye çalıştığını anlatan Songül Kızılbaş, ’’Kar eriterek su elde etmek çok zor ancak başka çaremiz yok. Çeşmemiz var, boru var ama su yok. Nereye gidelim? Karı eriterek hayvanlarımızın su ihtiyacını, gündelik bulaşıklarımızı ile elbiselerimizi yıkıyoruz. Ekmek hamurunu bu suyla yapıyoruz. İçme suyunu ise eşek sırtında taşıyarak gidermeye çalışıyoruz. Allahtan bu yıl Iğdır’da çok kar yağdı, ya kar yağmasaydı ne yapardık? Allah’ın günahı bize geldi de kar yağdı. Karın yağmasını ödül olarak görüyoruz’’ şeklinde konuştu.
"SUSUZLUKTAN MİKROP KAPIP HASTALANDIK"
Çocukların kar eriterek banyo yaptıklarını anlatan Mehmet Çekim, "Kar suyu kullanarak gündelik temizliğimizi yaptığımız için çoluk çocuk hepimiz mikrop kaparak hasta olduk. Çocuklarımız okula gönderemiyoruz çünkü düzenli temizlik yapamıyoruz. Yetkiler de bir çözüm bulamadı. Suyun kaynağının geldiği yukarı köylüler su şebeke hattımızı tahrip ediyorl. 20 gündür camiye gidemiyoruz. Susuzluktan ibadet bile edemiyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi 2014 yılına kar suyu eriterek girdik’’ diye konuştu.
Evde 2 yaşlı hasta yattığını anlatan Sakine Çekim ise, her türlü temizlik ihtiyaçlarını kar suyu eriterek gidermeye çalıştıklarını fakat bu yüzden kendilerinin bir türlü hastalıktan kurtulamadıklarını söyledi.
(İHA)