BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.835,31
HABER /  GÜNCEL

Kazakistan 3 Nisan'da sandığa gidiyor

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2012'de yapılacak seçimleri öne çekti.

Abone ol

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, seçimlerin yenilenmesi için 3 Nisan'da sandık başına gidilmesini kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı'nın imzaladığı kararname bugün gazetelerde yayınlandı.

Nazarbayev hafta başında görev süresini uzatma girişimlerinin yarattığı tartışmalara son vermek üzere cumhurbaşkanlığı seçimlerini öne alacağını söylemişti.

Seçimlerin öne alınmasına ülkeyi 20 yıldır yöneten Nazarbayev'in görev süresini uzatmak için yapılan girişimlerin başarısız olması yol açtı.

Kazak parlamentosu geçen ay Nazarbayev'in iktidarını 2020'ye dek uzatmak üzere referanduma gidilmesini kararlaştırmıştı.

Ancak Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de eleştirdiği bu karar Anayasa Konseyi'nce bozuldu.

70 yaşındaki Kazak lider de yetki süresini referandumla uzatmak istemediğini söylüyordu.

Bazı gözlemciler Orta Doğu'da uzun yıllardır iktidardaki liderleri hedef alan eylemler karşısında Kazak liderin yetkisini tazelemek istemiş olabileceğini savunuyor.

Ancak referandum planları bu eylemlerden çok daha önce gündeme gelmişti.

Bir kesim ise tüm bu sürecin Nazarbayev'in demokrasi yanlısı bir imaj vermesi için yürütülen bir siyasi tiyatro olduğunu öne sürüyor.

Kazakistan'ı 1991'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yöneten Nazarbayev'in seçimden zaferle çıkması neredeyse kesin.

Parlamentoda tek partinin temsil edildiği Kazakistan'da muhalefet güçsüz ve seçimde Nazarbayev'e ciddi rakip olabilecek bir aday çıkması olası görülmüyor.

Kazakistan yasalarına göre görevdeki bir lider istediği kadar çok kez seçime girebilir. Nazarbayev de sağlığı elverdikçe, ülkeyi yönetmeye talip olduğunu söylüyor.

Ülkede yedi yıl olan cumhurbaşkanlığı görev süresi 2012'den itibaren beş yıla inecek. Seçimin öne alınması ise Nazarbayev'e beş değil, yedi yıllık bir görev süresi sağlayabilir.