Torba yasaya eklenen geçici maddeyle trafik kazalarıyla ilgili bir mağduriyet daha son buldu. Bakın yeni yasa ne getiriyor?
Abone olSosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olan araç sahiplerinden sonra, sigortasız şoförlerin de trafikte yaşadıkları kaza sonrası hastane giderlerini devlet ödeyecek. Kusurlu olsa da olmasa da bu hizmet kaza yapan bütün şoförlere verilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, "Kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesindeki trafik kazalarının sağlık masraflarını da biz ödeyeceğiz." dedi.
Sağlık Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden SGK Başkanı Zararsız, torba yasanın sağlık alanıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trafik kazalarındaki tedavi giderleriyle ilgili bir soru üzerine Zararsız, 1996 yılında yapılan bir düzenleme ile trafik kazalarındaki hastanelere müracaat eden kişinin sağlık masraflarını SGK olarak karşılayamadıklarını belirtti. Bunun kamuoyunda ciddi yakınmalara yol açtığını ifade eden Zararsız, Meclis'teki kanun tasarısının yasalaşması ile sorunun tamamen ortadan kalkacağını kaydederek, şöyle konuştu:
"İster sigortalı olsun ister sigortasız olsun sosyal güvencesi bulunan veya bulunmayan şeklinde bir ayrım yapılmaksızın her kim trafik kazası neticesinde bir sağlık kuruluşuna müracaat etmek zorunda kalmış ise onun bütün giderleri SGK tarafından karşılanabilir hale geliyor. Yasa çıktıktan sonra trafik kazalarındaki sağlık hizmeti alınması gereken durumlarda Kurumumuzca Hazine Müsteşarlığının belirlediği oran ölçüsünde sigorta şirketlerinden gerekli meblağ tahsil edilecek."
TANI İLİŞKİLİ GRUPLAMA YÖNTEMİ
Hastane ödemelerinde bütün hastalara aynı ameliyat için aynı fatura ödeme döneminin sona ereceğini dile getiren SGK Başkanı, Tanı İlişkili Gruplama ile hastanın kronik hastalığı, yaşı gibi etkenlerin dikkate alınacağını vurguladı. Apandisit ameliyat olan bir genç ile diyabetli bir yaşlının aynı ameliyatının masraflarının farklı olacağını kaydeden Zararsız, hastanelerin bunu suiistimaline karşı çapraz sorgulama yapacaklarını ifade etti.
E-REÇETE 2011'DEN İTİBAREN
Hastane, eczane ve SGK ilişkisinde e-rapor, e-reçete ve e-fatura uygulamalarına önem verdiklerine işaret eden Zararsız, e-raporun kullanıma açıldığını, e-reçetenin Bolu'da pilot uygulamasının devam ettiğini belirtti. Elektronik reçetenin 2011 yılından itibaren hizmete gireceğini vurgulayan Başkan, e fatura için yazılım gerektiğini bunun hazırlıklarının da sürdüğünü ifade etti. İlaç Takip Sistemi'nde karekodlu kutu uygulamasının sorunsuz devam ettiğine dikkat çeken Zararsız, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren orijinal karekodsuz ilaçları ödemeyeceklerini açıkladı. Zararsız, vatandaşın karekodsuz ilaçları kendi cebinden ödemek kaydıyla alabileceklerini söyledi.