BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Kayseride 101 fabrika açıldı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde yapımı tamamlanan 101 fabrikanın açılışı yapıldı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nin ABD ve Japon teknolojisine yetişmek için fon kurduğunu bildirerek, ''AB ile 6. çerçeve anlaşmasını yürütüyoruz. Ancak AB fonlarına yatırdığımız paranın 3'te birini alamadık. Üniversitelerimiz ve sanayi kuruluşlarımız yeterince proje hazırlayamadığı için Avrupa'nın büyük fabrikalarını sübvanse eder hale geldik'' dedi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı tamamlanan 101 fabrikanın açılışı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un katıldığı törenle yapıldı. Bakan Gül, açılış töreninde yaptığı konuşmada, iki yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 139 fabrikanın temelini attıklarını hatırlatarak, bu fabrikalardan yapımı tamamlanan 101'inin hizmete açılmasının büyük bir olay olduğunu ifade etti.

Türkiye'de sağlanan istikrar ve güven ortamı sayesinde yatırımların hızla artığını, daha önce işçi çıkaran, işçilerini oyalamak için bahçelerine spor sahaları yaptıran fabrikaların şimdi nitelikli işçi aradığını belirten Gül, Türkiye'nin geleceğine güven duyan müteşebbislerin yatırım yaptıklarına dikkat çekti. Türkiye'de 1962'de OSB kanunu çıktığında 70 OSB bulunduğunu, son 3 yılda 30 OSB'nin kurulduğunu ve 117'sinin de kuruluş çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Gül, iktidara geldiklerinde 2 olan teknopark sayısının 22'ye ulaştığını bildirdi.

Sanayici ve iş adamlarından geleneksel alanlarının dışına çıkarak, yeni alanlara yönelmelerini isteyen Gül, şunları söyledi: ''Bugünkü dünya artık birbiriyle mesafesiz. Bir ülkede üretilen ürün, dünyanın her yerine satılabiliyor. Bu ortamda yıllardır alıştığınız alanların dışında yeni sahalara kaymaya başlayın. Yüksek teknoloji gerektiren alanlara girin. Şimdi kar ettiğiniz alan, 10-20 yıl sonra kar getirmez hale gelebilir. Bunun hesaplarını şimdiden yapmazsanız ilerde sıkıntıya girebilirsiniz. Yaptıklarınızı daha kaliteli ve daha az maliyetli hale getirmek için araştırma geliştirme olanaklarından yararlanın.'' Türkiye tarihinde ilk kez bütçede AR-GE çalışmalarına kaynak ayırdıklarını ifade eden Gül, yeteri kadar proje üretilmediği için fonların istenilen seviyede kullanılamadığını vurguladı.

AB KAYNAKLARI
Avrupa ülkelerinin ABD ve Japon teknolojisine yetişmek için fon kurduğunu, bu fon ile geliştirilen projelerin desteklendiğini kaydeden Gül, Türkiye'nin de bu fon kapsamında olduğunu anımsattı. Üye ülkelerin bu fona kaynak aktardıklarını ve projelerin bu fon ile desteklendiğini anlatan Gül, şöyle devam etti: ''AB ile 6. çerçeve anlaşmasını yürütüyoruz. Ancak AB fonlarına yatırdığımız paranın 3'te birini alamadık. Üniversitelerimiz, sanayi kuruluşlarımız yeterince proje hazırlayamadığımız için Avrupa'nın büyük fabrikalarını sübvanse eder hale geldik. Yatırdığımız paranın 2-3 katını almamız gerekirken, üçte birini ancak alabildik.

Bunun için geleneksellikten çıkıp yenilikçi olmanız, proje üretmeniz lazım. Türkiye, ancak bu şekilde sıhhatli büyüme sağlayabilir. Çarpık bir sistem içinde şimdiye kadar Türkiye battı. 4 yıl içinde sıhhatli büyüme sağlanmıştır. Türkiye tarihinde ilk kez 4 yıl üst üste büyüme sağlanmıştır.'' İkinci dönemlerinde farklı reformlar yapacaklarını belirten Gül, kayıt dışı ekonomiyi sona erdireceklerini, karışık olan vergi sistemini basit ve anlaşılır hale getireceklerini de sözlerine ekledi.