BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,70
HABER /  EKONOMİ

Kayıtdışı böyle tespit edilecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilerle işletmelerin çıktı girdilerini karşılaştırarak kayıtdışı istihdamına yönelik risk analizleri yapacaklarını bildirdi.

Abone ol

Bakan Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık gerçekleşme sonuçlarını, ayrıca izleme ve ilerleme raporunu düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili eylemelerin öngörülen takvim içinde tamamlandığını belirten Şimşek, Bakan Erdoğan Bayraktar ve ekibine teşekkür etti.

Bakan Şimşek, söz konusu projeler sayesinde yapı müteahhitlerinin tamamı, yapı kooperatifleri, yapı malzemeleri üreticileri ile onaylanmış kuruluşları, enerji verimliliği danışmanlık şirketleri, serbest müşavir ve mühendis firmaları, yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda takip edebildiğini dile getirdi.

Şimşek, söz konusu sektörlerin denetlenebilmesi için bütün işlemlerin elektronik ortamda izlenebiliyor olmasının önemini vurguladı.

KAYITDIŞI SORUMLULUĞU HAFİF OLMAYACAK

İnşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde maruz kalacakları yaptırımlarla ilgili değerlendirmeler yapan Şimşek, ''Eğer bunu yaparlarsa kendilerine verilen yetki belgelerinin iptaline kadar giden yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. Dolayısıyla artık kayıtdışı kalmanın sonuçları şu anda algılandığı kadar hafif olmayacaktır'' dedi.

Tapu ve kadastro bilgi sisteminin tamamlanmasının ikinci bir başarı olduğunu anlatan Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen sistem ile vatandaşların bütün tapu bilgilerinin dijital ortama taşındığını kaydetti.

Geçmiş dönemde kira konusunda birçok kaynağa başvurmak zorunda kaldıklarını dile getiren Şimşek, ilk kez sistemdeki verilerin paylaşılabilir bir noktaya geldiğini ifade etti.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ DAHA KOLAY DENETLENEBİLİYOR

Artık gümrük işlemlerinin de elektronik ortamda yapıldığını ve takip edildiğini ifade eden Bakan Şimşek, bu şekilde bürokratik formalitelerin azaltıldığını, işlemlerin hızlı ve güvenli bir ortamda gerçekleştirildiğini anlattı. Şimşek, ''Böylece gümrüklerde yapılan bütün işlemlere biz otomatik olarak erişebiliyoruz. Bu da analiz, denetim ve tespit yapma yeteneğimizi artırıyor. Bu çok önemli bir gelişmedir'' ifadelerini kullandı.

İşyeri elektronik denetim defteri ve elektronik sicil merkezini oluşturduklarını, bunun da çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde denetim elemanlarının kullanımına münhasır olmak üzere işyeri ve sektör analizlerine esas teşkil edecek işyeri elektronik denetim defteri ve elektronik sicil merkezi artık oluşturuldu. Bu çalışma kayıtdışı istihdam ile mücadele alanında atılmış çok önemli adımlardan bir tanesidir'' diye konuştu.

SGK BÜNYESİNDE RİSK ANALİZ MERKEZİ KURULDU

Yine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sosyal güvenlik risk analiz merkezinin bugün itibariyle kurulduğunu anlatan Şimşek, bunun SGK veri tabanı ve ilgili kurumlardan alınan verilerin değerlendirilmesi sonucu riskli görünen sektörlerin denetlenmesi amacıyla risk analiz grubu oluşturulduğunu söyledi. Şimşek, örneğin kayıtdışı istihdam açısından 2012 yılı içerisinde ülke genelinde ticari taksilerin tamamının denetiminin yapıldığını, avukatlık, danışmanlık, muayenehane gibi büro faaliyetlerine ilişkin olarak da inceleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

SGK DENETİM ELEMANI SAYISINI ARTTIRACAĞIZ

Sosyal güvenlik denetim eleman sayısını artırdıklarını, artırmaya devam edeceklerini belirten Şimşek, kayıtdışı istihdam ile mücadele kapsamında SGK'nın denetim eleman sayısını 700'den 1300'e çıkardıklarını, yıl sonu itibariyle bunu 1500'e yükselteceklerini söyledi.

Bundan 1,5 yıl önce denetim elemanları alımında kadro tavan uygulamasına son verdiklerini hatırlatan Şimşek, herhangi bir kurumun denetim elemanı alması halinde orada kadro sınırının olmadığını belirtti.

Maliye Bakanlığı olarak vergi denetim kurulunu oluşturduklarını anımsatan Şimşek, şu anda 4 bin 800 vergi müfettişinin bulunduğunu bunu orta vadede 12 bine kadar çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Şimşek, ''Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayıtdışılığa karşı eylem planları yetmez. Mutlaka bu işin denetim ayağı olacak, mutlaka sahada olacağız'' dedi.

SGK ile ortak denetimler yaptıklarını bildiren Şimşek, bir haftalık denetimlerde vergi dairesi ve SGK ile hiçbir irtibatı olmayan 13 bin civarında kayıtsız işyeri tespit edildiğini, bunun pilot uygulama olduğunu ancak bundan sonra bu uygulamanın sürekli yapılacağını söyledi.

KAYITDIŞILIKTA DESTEK BEKLİYORUZ

Kayıtdışılıkla mücadelede ülke olarak, millet olarak, bütün kurumların aynı heyecan ve aynı duyarlılığı taşıması gerektiğini belirten Şimşek, ''Bu heyecanla bu duyarlılıkla destek verebilirsek biz çok hızlı bir şekilde kayıtdışılığı AB ortalamalarına indirebiliriz'' ifadesini kullandı.

Kayıt dışı işyerlerinin kayıt altına alınmasına yönelik olarak elektrik, doğalgaz ve su verilerinden yararlanacaklarını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

''Elektrik, doğalgaz ve su gibi girdilerle işletmelerin çıktı girdilerini karşılaştırarak kayıtdışı istihdamına yönelik risk analizleri yapacağız. Dolayısıyla elektrik, su ve doğalgaz kullanımı üzerinden ne kadar kayıtdışılık var o işletmede onu hesaplayacağız. Yıl sonuna kadar SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde çıkarılacak bir düzenleyici işlem ile işyerleri için elektrik, su doğalgaz aboneliği sırasında mükellefiyet kaydının aranması şartını getiren yeni bir düzenleme yapacağız. Bundan sonra hiçbir firma, hiçbir mükellef, mükellefiyetini yerine getirmeden ekonomik faaliyete başlayamayacak. Artık elektrik, su doğalgaz idarelerine diyeceğiz ki 'Birileri abonelik yapacaksa siz önce mükellefiyetiniz var mı, vergi numaranız var mı?' diye sorun. Bu düzenlemeyle şu an iş yeri açan, su elektrik ve doğalgaz kullanan ama vergi dairesine kaydı bulunmayan işyerlerinin tamamını kayıt altına almayı ümit ediyoruz.''

BANKA POST MAKİNALARI VE YAZARKASALAR UYGUN HALE GELİYOR

Banka post cihazları ile yazarkasaları uyumlu hale getireceklerini anlatan Şimşek, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren EFT ve post cihazı kullanan ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere EFT post uyumlu ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getireceklerini söyledi. Şimşek, 31 Aralık 2012'ye kadar banka post cihazlarının tamamının ödeme kaydedici cihazlarla uyumlu hale getirilmiş olacağını bildirdi.

Bu uygulamayla birlikte artık post cihazlarından geçen herhangi bir alışverişin fişinin otomatik olarak kesilmiş olacağını ifade eden Şimşek, ''En önemli yeniliklerden birisi de hangi işletme, günde kaç fiş kesmiş, tutarı nedir, hangi malı satmış, en ince ayrıntısına kadar Gelir İdaresi artık biliyor ve takip ediyor. Bu uygulamanın elektronik yoklama uygulaması ile tamamlanmasıyla hasılatının sadece bir kısmına fiş kesen işletmelerimizin ertesi gün kapısını çalacağız'' şeklinde konuştu.

ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI

Akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinde elektronik fatura uygulamasına geçileceğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

''Üzerinden ÖTV hesaplanan akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinde elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasını yaygınlaştırma çalışmalarından bahsetmiştim. Bu kapsamda elektronik faturanın uygulama alanını genişlettik, daha önce sadece şirketler arasında uygulanan elektronik faturanın, gerçek kişi mükelleflerimizi de kapsamını sağladık. Bundan sonra özellikle ÖTV alanında akaryakıt, madeni yağ, tütün ve alkol sektörlerinin imalat ve ithalat safhalarından başlayarak yaygınlaştırmaya başlayacağız.

Söz konusu uygulama bu alandaki kayıp ve kaçak mücadelesine çok büyük bir destek sağlayacaktır. Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen ve kaçak akaryakıt olarak kullanılan yağlama müstahzarlarında, daha önce bunlarda vergileri artırmıştık fakat bu yeterli olmadı. Çok yakında çok daha radikal bir takım tedbirler almayı planlıyoruz.''