BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 3.016,97
HABER /  EKONOMİ

Kayıt dışı istihdam geriledi

Türkiye'de 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranının, bu yıl yüzde 43'e indiğini bildirildi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranının, bu yıl yüzde 43'e indiğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Rixos Otel'de düzenlenen Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu'nda konuştu. Dinçer burada yaptığı konuşmada sosyal güvenlik sistemindeki reformun nedenleri üzerinde durdu.

SGK'nın gelirlerinde son dönemde önemli ölçüde artış sağlandığını kaydeden Dinçer, 2002'de prim gelirlerinin giderleri karşılama oranı yüzde 40 iken, bugün yüzde 58'lere yükseldiğini kaydetti. Dinçer, küresel ekonomik krize rağmen geçen yıl, toplam gelirlerin toplam giderleri karşılama oranının ise yüzde 64'e çıktığını dile getirdi.

Kayıt dışı istihdamın önlenmesinde de önemli bir mesafe alındığını ifade eden Dinçer, "2002 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 52 iken, alınan tedbirlerle yüzde 43'lere düşürüldü." diye konuştu.

Dinçer, Türkiye'nin sosyal güvenlik alanında önde olan İskandinav ülkelerinden bile çok daha iyi bir sağlık sigortası hizmeti sunduğunu ifade ederek, "Tüm dünyada sağlık hizmetlerine erişimin en kolay olduğu ülkelerden biriyiz." dedi.

Sosyal güvenlik alanında yapılan reformların olumlu sonuçlarının hepsinin birden alınamayacağına değinen Dinçer, yapılan projeksiyonlara göre ancak 2040'lı yıllarda emekli sistemi açığının Gayri Safi Milli Hasıla'nın binde 2'si düzeyine gerileyeceğini dile getirdi. Dinçer, "Yani başka bir deyişle, ülke olarak 2040'lı yıllara kadar dikkatli hareket etmeliyiz." şeklinde konuştu.