BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Kayıt dışı endişe veriyor

Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası kayıt dışı ekonominin geldiği noktaya dikkat çekti.

Abone ol

Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahattin Eren, ''Ülkemizdeki kayıt dışı ekonominin büyüklüğü ciddi rakamlara ulaşmıştır. Kayıt dışı ekonomi büyüdükçe devletin vergi kaynakları da dolaysız vergilerden, dolaylı vergilere doğru kaymaktadır'' dedi.

Eren, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birliği Toplantı Salonunda düzenlenen SMMMO'nun 17. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, kamu giderlerinin karşılanmasında en önemli kaynağın vergiler olduğunu belirtti.

Ülkenin uzun yıllar giderlerini vergilerle karşılayamadığını anlatan Eren, ''Türkiye, topladığı vergileri de ülkeyi soyanlara aktardığı için büyük sorunlar ve krizler yaşadı. Biz örgüt olarak hastalığı teşhis ettik ve tedavisi için de her türlü platformda çözüm önerilerini sunduk'' dedi.

Eren, şunları kaydetti:

''Türkiye yıllardır vergi olayını tartışıyor. Ardından vergilerle ilgili çok sayıda değişiklik yapılıyor, yüzlerce kararname, tebliğ, sirküler yayınlanıyor. Ancak sorun bir türlü bitirilemiyor. Türkiye kamu maliyesinin sorunun çözülebilmesi için gerçek anlamda bir vergi reformunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Maliye Bakanlığımızdan beklentimiz uzun vadede uygulanacak vergi reformunun çalışmalarında ülke ekonomisinin gerçek uygulayıcıları olarak örgütümüzün görüşünün alınmasıdır.''

Ülkedeki kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün ciddi rakamlara ulaştığını belirten Eren, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Kayıt dışı ekonomi büyüdükçe devletin vergi kaynakları da dolaysız vergilerden, dolaylı vergilere doğru kaymaktadır. Bu da göstermektedir ki vergi sistemimizin daha adil hale gelmesi için kayıtdışı ekonomi ile mücadele etmeliyiz. Kayıt dışının önlenmesiyle dolaylı vergiler düşecek, kayıt dışının kayıt altına alınmasıyla, borçlanma yerine bütçemiz fazla bile verecektir. Kayıt dışılıkla mücadele açısından tüm harcamalar vergi matrahından düşülmelidir. Ancak bu şekilde belge düzeni yerleşecektir.''

Genel Kurula, Belediye Başkan Vekili Zekeriya Gülüm, Defterdar Duran Salihoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantının yarınki bölümünde, Sivas SMMMO'nun yeni başkanı seçilecek.