Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığı en hızlı azaltan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.<br/>Maliye Bakanı Şimşek, Torba Ka...
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığı en hızlı azaltan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, Torba Kanun’un Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren maddelerine ilişkin bilgilendirmede bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurul (VDK) Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıda Şimşek, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin vergilerden ne kadar gelir beklendiğine ilişkin sorusu üzerine Bakan Şimşek, “Tahsilat ne olacak meselesi kısmen mükelleflerimizin, vatandaşlarımızın samimi bir şekilde ilgi göstermesi ve gösterdiği ilgiyi de tabi ki ödemeye dönüştürmesiyle yakından ilişkilidir. Tahsil edilmesi gereken gecikmiş alacaklardan bahsediyorum, bunların bir kısmının tahsil imkânı yoktur. Bu anlamda bu rakamlarla bağlantılı tam bir öngörüde bulunmak zor. Vergi gelirlerinin asılları itibariyle alacağımız 67 milyar lira. Nisan 2014 itibariyle 67 milyar 7 bin 759 lira büyük bir rakam. Gelir vergisi kısmı 17.6 milyar. Kurumlar vergisi 5.8 milyar lira. Motorlu taşıtlar vergisi 7.85 milyar lira. Özel tüketim vergisi 4.7 milyar lira. Dahilde alınan Katma Değer Vergisi 23.5 milyar lira. Diğer vergi alacakları 7.9 milyar lira. Vergi cezaları 41 milyar lira. Gecikme faizleri 16.7 milyar lira. Bunların hepsini topladığınız zaman maliye açısından 124.6 milyar liralık bir rakam çıkıyor karşınıza. Bildiğim kadarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları ise faizler vs. dahil olmak üzere 85 milyar lira. Bunları topladığınız zaman 200 milyar liranın üzerinde bir alacaktan bahsediyorsunuz. Burada doğrusu ben vergiler açısından konuşayım, biz af niteliğinde bir düzenleme yapmadığımız için matrah artırımı öngörmediğimiz için burada 2011’deki başarının yakalanması ihtimalini ben düşük görüyorum” dedi.
“38 ÜLKE ARASINDA EN HIZLI KAYIT DIŞILIĞI AZALTAN ÜLKELERDEN BİR TANESİ TÜRKİYE”
Kasa affı ve kayıt dışı ile mücadeleyle ilgili soru üzerini ise Şimşek, şunları söyledi:
“Bu tür yapılandırmalarda kasa affı, yani hissedarlara bir şekilde borç ya da temeddüh olarak dağıtılan paranın bu kapsama alınması yeni bir şey değil. Geçmişte de defalarca bu düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemeler doğru mu? Prensip olarak değil. Açık ve net ama geçmişte de bu ülkede yolsuzluk tartışmaları siyasi motivasyonlarla üretilen yolsuzluk soruşturmaları olmadığı dönemlerde de kasa affı söz konusu. Bu ikisini birebir ilişkilendirmek çok anlamlı değil. Kayıt dışılıkla mücadele noktasında da biz mücadeleyi güçlendirdik. Kayıt dışılıkta mücadele anlamında mesafe kat ettik. Orta da bir başarı var. Hem kayıt dışı istihdam yüzde 52’lerden yüzde 35’lere indi. Hem kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı Avusturya’da, 38 ülke bu konuda bir uluslararası enstitü tarafından çalışılıyor. O 38 ülke arasında en hızlı kayıt dışılığı azaltan ülkelerden bir tanesi Türkiye. Yüzde 32-33’lerden yüzde 26-26,5’lara kadar indik. Şimdi kayıt dışı eylem planını yeniliyoruz. Çok somut tedbirler olacak, eylemler olacak. Yıl sonundan önce inşallah sayın Başbakanımızın başkanlığında fırsatımız olur bunu kamuoyunla paylaşırız. O konuyla ilgili bir tereddüt olmaz.”
Bank Asya ile ilgili tartışmaların devam ettiği hatırlatılarak sorulan soruya Şimşek, “Bank Asya ile ilgili olarak, kanun son derece açık. Sorumlu kurum BDDK. Dolayısıyla bu konularda açıklama yapabilecek sadece BDDK var. Dolayısıyla ben o konuya girmeyeceğim” yanıtını verdi.
(İHA)