Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar kayıt dışı çalışmayı önlemek için uygulanacak planın tarihini verdi
Abone olSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kayıt dışı çalışmayı önlemek için hayata geçirilmesi planlanan meslek kodu uygulaması için net tarih verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 'meslek kodu' uygulamasıyla işletmelerin çalışanlarına ne kadar ücret ödediğini öğreneceklerini belirterek, ”Nisandan önce tüm işletmelerimize çağrıda bulunuyorum, lütfen ödenen ücretleri gözden geçirelim ve ödediğimiz ücreti beyan edelim” dedi.
Acar, yaptığı açıklamada, 2008’den itibaren kayıt dışılığı önlemek için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
2008 yılından itibaren aktif sigortalı sayısının 3,5 milyon civarında arttığına dikkati çeken Acar, gelinen noktada 1 milyon 435 bin kayıt dışı çalışanın kayıt altına alındığını vurguladı.
Meslek kodu uygulamasının kayıt dışılıkla mücadelede çok önemli olduğunu anlatan Acar, işletmeler için 5 bin 200 civarında meslek kodunun prim hizmet belgeleriyle beyan edilmesini zorunlu hale getirdiklerini dile getirdi.
Acar, işletmedeki çalışanların mesleki statülerine göre
sınıflandırılacağını belirterek, ”Daha önce çalışanlar olarak beyan ediliyordu ama artık tüm çalışanlar görevlerine göre isimlendirilecek” dedi.
NİSAN'DAN İTİBAREN DENETİMLER BAŞLIYOR
”Bu sayede işletmelerin gerçek manada çalışanlarına ne kadar ücret ödediğini öğreneceğiz. Nisandan itibaren bunun denetimlerine başlıyoruz. Nisandan önce tüm işletmelerimize çağrıda bulunuyorum, lütfen ödenen ücretleri gözden geçirelim ve ödediğimiz ücreti beyan edelim. Asgari ücretten ödeme yapılmadığı takdirde asgari ücretten beyan edilen ücretler varsa bunları gerçek durumlarıyla beyan edelim. Nisandan itibaren teftişlerimiz başlıyor. Bu denetim programında meslek kodu konusunda çalışma yapacağız. İşletmelerimiz bir an önce durumlarını düzeltsin.
2008 reform sürecinden sonra asgari ücretten beyan edilen ücretlerin tutarı yüzde 61’den yüzde 41’e düşürüldü. Bunu olması gereken orana indirmek için çalışıyoruz. Gerçekten kayıt dışı sorununu çözdüğümüz zaman sosyal güvenlik açıklarını da kapatmış olacağız.''