BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,80
ALTIN 2.970,00
HABER /  GÜNCEL

Kayıp uçak: Yeni sinyallere ulaşıldı

Malezya Havayolları'na ait kayıp uçağı arayan ekipler, Salı günü yeni sinyallere ulaştı. Hafta sonundan bu yana ilk defa sinyal geldiğini belirten yetkililer, verilerin uçağın kayıtlarıyla uyumlu olabileceği görüşünde.

Abone ol

Malezya Havayolları’na ait kayıp uçağı arama çalışmalarında, ekipler ‘kara kutu kayıtlarıyla uyumlu olabilecek’ yeni sinyallere ulaştı.

Arama ekiplerinin başındaki isim olan Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston, Avustralya gemisinin yeni sinyalleri Salı günü öğleden sonra aldığını söyledi.

Houston, uzmanların incelediği sinyallerin ‘özel bir elektronik ekipmandan’ geldiği sonucuna vardı.

Avustralyalı komutan, “Doğru yerde arama yaptığımıza inanıyorum. Fakat bu bölgenin uçağın bulunduğu yer olduğunu teyit etmeden önce, enkazı gözümüzle görmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Avustralya’nın arama kurtarma gemisi, hafta sonu da aralıklarla iki farklı sinyal almıştı.

Salı günü alınan sinyallerden ilkinin 5 dakika 32 saniye, ikinci sinyalin de yaklaşık 7 dakika sürdüğü belirtildi.

Komutan Houston, Ocean Shield adlı Avustralya gemisinin bu sinyalleri de yine ‘aynı bölgeden aldığını’ ifade edip “Dünkü sinyaller, okyanusta daha dar ve kontrol altında bir bölgede arama çalışmalarının yürütülmesine yardımcı olacak” dedi.

Sinyaller denizin yaklaşık 4 bin 500 metre derinliğinden alındı.

Arama bölgesi daralıyor

Avustralyalı yetkili, su altı aramalarına uygun ‘insansız deniz aracı’ Bluefin 21’in okyanusun derinliklerine gönderilmeden önce arama bölgesini iyi tespit etmeleri gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Tüm bu sinyallerle, umuyoruz daha küçük bir alanda ve birkaç gün içinde denizin dibinde bir şeyler bulacağız.”

Avustralya Akustik İnceleme Merkezi’ndeki uzmanlar, hafta sonu alınan iki sinyali de incelemişti.

Uzmanlar, sinyallerin “sürekli, mesafeli ve açık” olduğunu belirtip kaynağının ‘doğal bir cisimden’ değil, ‘özel elektronik bir ekipmandan’ geldiğini dile getirdi.

Komutan Houston, “Uzmanlar, sinyallerin uçağın uçuş kayıtlarına da uyumlu olduğunu düşünüyor” diye ekledi.

Arama ekipleri, uçağın elektronik cihazlarının pilinin biteceği endişesiyle zamanla yarışıyordu.

8 Mart’ta Kuala Lumpur-Pekin seferini yapmak için havalanan ve 239 kişi taşıyan uçak, rotasının dışında bir noktada kaybolmuştu.

Uydu görüntüleri uçağın, Hint Okyanusu’nun güneyinde kaybolmuş olabileceğine işaret ediyordu.

Soruşturmayı yürütenler MH370 sefer sayılı uçağın ‘neden güzergâhının dışında seyrettiğinin’ henüz bilinmediğini belirtiyor. Uçakla irtibat, Malezya ve Vietnam arasında Güney Çin Denizi semalarında kesilmişti.

Uçağın kaçırılma ihtimaline karşı tüm yolcuların kimlikleri araştırılırken, uzmanlar pilot hatası veya teknik bir sorunun da uçakla irtibatın kesilmesine neden olabileceği görüşünü dile getiriyor.

Uçağa ne olduğuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.