Kaygan karma sergisi 16 Şubat'ta açılıyor
“Kaygan” konseptli karma sergi, 16 Şubat – 22 Mart tarihleri arasında Sainte Pulchérie Lisesi'nin atölye, sergi ve konferans mekanı Od'A-Ouvroir d'Art’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Abone olBubi, İsmet Doğan, Bedri Baykam ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Mehmet Kavukçu gibi büyük sanatçıların eserlerinin yer aldığı “Kaygan” konseptli karma sergi, 16 Şubat – 22 Mart tarihleri arasında Sainte Pulchérie Lisesi'nin atölye, sergi ve konferans mekanı Od'A-Ouvroir d'Art’ta sanatseverlerle buluşuyor.
Yedi çağdaş sanatçıyı bir araya getiren “Kaygan” Karma Sergisi’ne Bedri Baykam, Bubi, İsmet Doğan, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Sibel Erkan, Melik İskender ve Mehmet Kavukçu katılıyor. Sergi, Sainte Pulchérie Lisesi'nin Beyoğlu’ndaki sanat galerisi Od'A-Ouvroir d'Art’ta 22 Mart 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak. Serginin katalog sponsorluğu Kişisel Gelişim Online, katalog grafik tasarım sponsorluğu ise Serkan İskender tarafından üstlenildi.
Sergiye adını veren “Kaygan”; sözde ahlaki biçimde dünyayı iyileştirmek için kullanılan ayrıcalıklı bir alandır. ‘Kaygan’ kelimesinin kelime anlamlarından bazıları; ıslak veya düz olduğundan kaydırıcı özelliği bulunur, güvenilmez, kayan, zor anlaşılır, akılda kalıcı olmayan, hatırlaması zor şeklinde ifade ediliyor.
Hiçleştirilmiş bir zamandır “Kaygan”
İnsan kendi iradesiyle kurtuluşa kavuşacaktır. Her şey bilinçle anlam kazanır, bilincin en temel anlamı ise farkındalıktır. Kayıtsız kalmadığımız halde kayıtsız gibi yapılsa da kayıtsızlığın farkındalığı onu çekici kılar. Çünkü tutku yerine hiçbir şeyi koyamazsınız. Özgür düşünmek ise zihinsel özgürlük anlamına gelmez. Düşünme yetimiz buna uygun olmayabilir. Hiçliğin hükümsüzlüğünün olduğu yerde eleştirel bir yargı söz konusu değildir. Sanal bir tiyatronun büyük gösterisine katılmış oyuncunun, yüksek sesle ağzından çıkan kelimelere sığınmış ve endişeli şekilde titreyen bir çocuğun solgun ve şaşkın, korkmuş ve terden sırılsıklam olmuş meraklı bir psikopat yüzü gibi Sisifos’un sahnesindeyiz. Bir taraftan savaşırken diğer taraftan ürememizi emreden kurumsal sistemlerin mantığı da kaygandır.
Sonsuz mutluluğa nasıl ulaşılabilir? Bir şekilde zirveye ulaşıncaya kadar sürekli kayarak mı? Mantıksal düzene karşı mantık dışı yeni bir düzen, tüm değerlerin içi boşaltılarak anlamları değiştirilmiş, hiçleştirilmiş bir zamandır ‘Kaygan’.
Her şey bilinçle kurtuluşa kavuşacaktır
Serginin küratorü Melik İskender de serginin ana teması “Bilinç” ve güncel yaşamı şu sözlerle değerlendiriyor:
“Dış dünyayı algılayıp olayların farkına varmaya bilinç deniliyorsa, her şey bilinçle anlam kazanır. Özgür düşünmek zihinsel özgürlük anlamına gelmez. Hiçbir olayla karşılaşmayan bir insanın davranışında da hiçbir şey olmaz ve öylece saatlerce durabilir. Bu durumda, bilinç yönlendirilebilen bir şeydir. Sözde ahlaki bir şekilde dünyayı iyileştirmek için kullanılan kelimeler kalıcı olmayan, hatırlaması zor olan şeyler olarak kalmaktadır. Mantıksal düzene karşı mantık dışı yeni bir düzeni solurken zamanın kendisi hiçtir. Hiçliğin, hükümsüzlüğü olduğu yerde eleştirel bir yargı da söz konusu olmayacağına göre her şey bilinçle kurtuluşa kavuşacaktır.”
Sanat Galerimiz: Od'A-Ouvroir d'Art
Sainte Pulchérie Lisesi'nin atölye, buluşma, sergi ve konferans mekanı Od'A-Ouvroir d'Art, İstanbul'un kalbi Beyoğlu semtinde yer almaktadır. Farklı disiplinlerin buluştuğu bir nevi deneysel laboratuvar olan Od'A-Ouvroir d'Art, Bubi, Bedri Baykam, Devrim Erbil, Charles Vess, Dany, Ludovic Debeurme, Diana Page gibi Türk, Fransız ve dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmıştr. Her bir proje çağdaş dünyayı sorgulamak ve tüm biçimlerde yaratıcılığı destelemek için bir fırsattır.