BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Kaybeden Ermenistan oldu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bağış, ABD ve Ermenistan'ın kaybettiğini söyledi

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabulüyle yitirenin Türkiye değil Ermenistan ve Türk-ABD halkları arasındaki güven olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen TBMM heyeti üyesi Egemen Bağış, "Bundan sonra da çabalarımız sürecek. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gelmemesine çalışacağız" dedi.

ABD Başkanı George W. Bush ve yönetimindeki diğer yetkililerin, tasarının geçmemesi yönünde büyük çaba sarfetmesini takdir ettiğini belirten Bağış, "Türk milleti üzülmüştür, kalbi kırılmıştır. Bunu tedavi etmek kolay değildir" diye konuştu. Bağış, özellikle tasarının geçmesinden sonra ABD'nin, terör örgütü PKK konusundaki tutumunun yakından izleneceğini kaydetti.

Bağış, Ermeniler'in nihai amacının sorulması üzerine, tasarının oylanmasından önce görüştüğü bir kongre üyesinin, "Ben bu tasarıya (evet) vereceğim. Bush yönetimi, bizi bu savaşa (Irak) soktuğu için cezasını çeksin. Türk hükümeti sert tepki vermeli" sözlerini aktardı ve tasarının kongredeki oylamasını, "ABD'nin bir iç siyaset oyunu" olarak gördüğünü kaydetti.

Şükrü Elekdağ: Asıl kaybeden Ermenistan

Ermeni lobisinin bu sorunu "kabul edilmiş bir tarihsel gerçek" durumuna getirmeye çalıştığına işaret eden CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ da "Halbuki bu meselenin tarihi gerçek olarak kabul edilmesi için uluslararası mahkeme kararı lazım" diye konuştu.

Elekdağ, Bağış'ın sözlerine katıldığını vurgulayarak, "Türkiye mevzi kaybetti ama asıl kaybeden Ermenistan oldu. Türkiye, Ermenistan'ın bütün karalayıcı kampanyalarına rağmen müsamaha gösteriyor. Bugün Türkiye'de 70 bin kaçak Ermeni işçi var. Türkiye'nin bu politikaları gözden geçirmesi lazım" dedi. Türkiye'nin ABD'yi tehdit etmesinin sözkonusu olmadığını belirten Elekdağ, "Ancak olanlar Türkiye'de, TBMM'de değerlendirilecektir. Bu mesele, partilerüstü bir konudur" diye konuştu.

Aktan: Hukuki ihtilaf çıktı

Gündüz Aktan da, Türkiye lehine komitede oy kullanan 21 milletvekilinin bile, aslında "soykırım" gerçekleşmiş gibi konuşmasının kendisini üzdüğünü ifade etti ve, "Bu, bizim açımızdan kabul edilemez. Bu 21 oyun da değeri kalkmıştır" dedi. Tasarıda ciddi maddi hatalar bulunduğunu, ancak kongre üyelerinin hiçbirinin, önlerine "gerçek" diye sunulan maddeleri inceleme zahmetine katlanmadığını belirten Aktan, "Şimdi Türkiye'den çok ciddi karşılık bekliyorlar. Hatta Türkiye ağzını açmadan, neler yapabileceğini sayıyorlar" dedi. "Devlet ciddiyeti" açısından bir tepki göstermek gerektiğini belirten Aktan, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da geçmesi durumunda "hukuki ihtilaf" çıkmış olacağına işaret etti.

Büyükelçi Şensoy

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, 15 gün önce tasarıya çok büyük sayıda kongre üyesinin desteği olmasına karşın, Türkiye'nin gösterdiği olağanüstü çaba sayesinde, 21'e karşı 27 gibi az bir farkla tasarının geçtiğine işaret etti. Şensoy, "Bu, üzüntümüzü azaltmıyor tabii" diye konuştu.

TBMM heyetinin üyeleri, Amerikan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta da, tasarının ardından ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi.