BIST 9.976
DOLAR 34,02
EURO 38,02
ALTIN 2.826,76
HABER /  GÜNCEL

Kaya silahları unuttu

Şemdinli davasının dünkü duruşmasında sanık astsubay Ali Kaya'nın unutkanlığı tuttu.

Abone ol Şemdinli davasının dünkü duruşmasında ifade veren sanık astsubay Ali Kaya soruların çoğuna "unuttum" diye yanıt verdi. Terörle mücadele sırasında çok sayıda ödül aldığını, ancak Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'tan ödül alıp almadığını hatırlamadığını söyleyen Kaya, 9 Kasım'da kullandığı aracın bagajında çıkan silahların bazılarını açıklamada da zorluk çekti. Kaya, "Silahları görev bitince geri teslim ederiz, ama o günkü silah unutulmuştu" dedi. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün başlayan duruşmanın dünkü oturumuna Kaya'nın çapraz sorgusuyla devam edildi.

Önceki gün kendisine birçok ödül verildiğini söyleyen Kaya'ya müdahil avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Büyükanıt'tan bizzat ödül alıp almadığını sordu. Daha önce, Büyükanıt'ın operasyonlara yanında götürdüğünü söylediği Kayaise bu soruya "Hatırlamıyorum" dedi. Kaya, Büyükanıt için, "Hiç yüzyüze bir ilişkim olmadı. Birliğimizi denetlemeye geldiğinde gördüm. Herhangi bir samimiyetim yoktu" ifadelerini kullandı. Musa Anter cinayetine adı karışan Abdülkadir Aygan'ı tanımadığını da söyleyen Kaya, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı ise basında çıkan haberlerden bildiğini söyledi. Müdahil avukatların, görevden alınan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un, "Hırsız evin içinde" sözlerini Kaya'nın yorumlamasını istemesi üzerine, sanık avukatlarından Vedat Gülşen soruya tepki gösterdi.

'AJANDAM KARAYILAN'IN ELİNDE'
Kaya, dün müdahil avukatların, "Görev bitince silahlarınızı teslim etmez misiniz?" sorusu üzerine, "Teslim ederiz, ancak olay günü söz konusu silah bagajda unutulmuş, biz 120 kilometre sonra fark ettik. Ancak geridönemedik" dedi. Sanık İldeniz de savunmasında, 30 bin kişinin katili Öcalan'ın da mahkûm olduğu maddeden yargılanmasına isyan ettiğini söyledi. İldeniz, olay sonrası kendi ajandasının savcılık kayıtlarında olmadığını belirterek, "Kayıtlarda Ali Kaya'nın ajandası geçiyor, benimki yok. Ajandam Kuzey Irak'ta olan PKK terör örgütünün elebaşlarından biri Murat Karayılan'ın elinde. Fotokopilerinin örgüt elemanlarının elinde olduğunu tahmin ediyorum. Roj TV'de de gördüm" dedi. Veysel Ateş ise astsubaylardan ayrı sorgulandı. Sorgu başladığı sırada mahkeme Ateş etkilenmesin diye astsubayları salondan çıkardı. Mahkeme gece yarısı 01.05'de sona eren duruşma sonunda sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 1 haziran tarihine erteledi.

Kaya, müdahil avukatlarının ''Daha önce bölgede görev yaptığınız dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yüz yüze görüşmeniz oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Birebir görüşmem olmadı.
Komutanımız olarak birliğimizi denetlemeye gelmişti. Brifing vermeye geldi bir kaç kez. Ama samimiyetim yok'' dedi.