BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.956,78
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kavakçı'nın durumunun izahı yok

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Merve Kavakçı hakkında açıklamalarda bulundu...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ , ''Sayın Merve Kavakçı'nın başına gelen hadiseyi demokrasi ile hukuk ile izah etmeyiz, edemeyiz de. O dönemde mahkemenin nasıl keyfi bir şekilde karar verdiğini cümle alem biliyor. Bu bir hakkın zorla, demokrasiye, hukuk ve insan haklarına rağmen gasbıdır, ayıptır. Bu Meclis'in yaşadığı ayıplardan bir tanesidir'' dedi.

Bozdağ, ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın tümü üzerinde Hükümet adına söz aldı. 

Önemli tasarılardan birinin daha Genel Kurul'a geldiğini belirten Bozdağ, yurt dışında yaşayan yaklaşık 6,5 milyon insanın gözünün bugün Meclis'teki müzakerelerde olduğunu ifade etti.

Tasarıyla uygulamaya konulacak düzenlemeler hakkında bilgi veren Bozdağ, yurt dışında yaşayan vatandaşların büyük bölümünün bugüne kadar hiç oy kullanmadığına dikkati çekti. 

Yurt dışında yaşayan vatandaşların çok az bölümünün sandığa gidip ülkenin yönetimine ilişkin söz söyleyebildiğinden yakınan Bozdağ, ''Demokrasilerde bu hakkı genişletmek ilgili ülkenin görevidir. Gümrük kapılarında kurulan sandıklarda vatandaş giriş ve çıkışlarda oy kullanmış. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ortamda oy kullanmalarına imkan veren yasal değişikliği yaptık ancak Anayasa Mahkemesi mektupla oy kullanmayı gizlilik ilkesine aykırı görerek iptal etti'' diye konuştu.

''Şu anda elimizde yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmasına olanak veren yasal alt yapı var'' ifadesini kullanan Bozdağ, şöyle devam etti:

''Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2011 seçimlerinde bunu uygulamadı. Halk oylamasında da bunu uygulamadı. 'Bu yasal altyapıyla benim bunu uygulamaya fiilen imkanım yok' dedi. Biz düzenlemeler yapmışız ama bunların altını ortaya çıkacak aksaklıkları giderecek şekilde düzenlememişiz. Esasında bu düzenleme bu eksiklikleri ortadan kaldırma ve vatandaşların daha fazla oy kullanmasını temin etmek amaçlıdır. Dışişleri Bakanlığı'nda, yurt dışında yaşayan vatandaşların kayıtları var. Bundan istifade edeceğiz. Seçim güvenliğine aykırı bir husus olmaması için tedbirleri YSK ve Dışişleri Bakanlığı alacak. Orada sandıklarda kamu görevlileri olacak. Türkiye'deki sandıklar da da var kamu görevlileri. Yurtdışında da görevlilerin bulunması ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Türkiye'nin içinde yapılan seçimlerde seçim güvenliğine ilişkin nasıl sorun yaşanmıyorsa, yurtdışındaki seçimlerde de olmayacak.''

Bozdağ, yurt dışında oy kullanılacak alanlarda siyasi parti temsilcisi sayısını yeni düzenlemeyle 3'e çıkardıklarına dikkati çekerek, bunun mevcut uygulamaya göre ileri bir düzenleme olduğunu ifade etti. Bozdağ, ''Bu, ayrımcılık değil ihtiyaca göre atılmış bir adımdır'' dedi.

Maddeyi geri çekeriz

Elektronik ortamda oy kullanma uygulamasının mevzuatta yer aldığını ifade eden Bozdağ, YSK'nın karar vermesi durumunda bunun da uygulanabileceğini anlattı. Bozdağ, ''Finans boyutuyla ilgili hükümet açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Yasada bu imkan var. Anayasa Mahkemesi, bu konuyu aykırı bulmadı. Önümüzdeki seçime yetişmez, çünkü bu çok büyük teknik ve bilimsel altyapıyı ilgilendiriyor. Bu bir nevi talimattır. Bu sistemi sağlıklı bir şekilde kurup, işletmesi konusunda YSK'ya imkan veriyoruz'' şeklinde konuştu.

Yeni düzenlemenin, devleti kullanarak birilerini cezalandırma anlayışına da son verdiğini vurgulayan Bozdağ, ''Siyasi partiler, 'buradan birilerine af getiriyoruz' diye konuşuyorlar. Bunu ilgilendiren maddede görüyorum ki uzlaşma yok. Komisyonda söz vermiştim, 'uzlaşma olmazsa maddeyi çekeriz' diye. Bu maddeyi geri çekeceğiz. Mutabakat olursa koyacağız. Kimseye örtülü af getirme gibi düşüncemiz yok'' dedi. 

Hukuk ile izah etmeyiz, edemeyiz

Türkiye'de yasaların çifte vatandaşlığa imkan tanıdığını belirten Bozdağ, bazı Avrupa ülkelerinde Türklere bu imkanın tanınmamasını insan hakları ihlali olarak gördüklerini söyledi. 

Bu durumun düzeltilmesini istediklerini ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bazı milletvekilleri, Egemen Bağış, Mehmet Şimşek ve Merve Kavakçı ile ilgili sözler etti. Benim kanunum çifte vatandaşlığa izin verecek, sonra da kalkıp 'bu yanlış' diyeceksiniz. Türkiye'nin tüm tezlerine aykırı. Biz çifte vatandaşlığı savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz. 

Egemen Bağış'ın da Mehmet Şimşek'in de Merve Kavakçı'nın da bu devlete, bu millete sadakatini, sevgisini, saygısını herhalde Meclis'te kimse tartışmaz, tartışamaz, tartışmamalıdır. Sayın Merve Kavakçı'nın başına gelen hadiseyi de demokrasi ile hukuk ile izah etmeyiz, edemeyiz de. Vatandaşlığın iptalinin seçimden sonra nasıl hukuksuz ve fevri bir şekilde yapıldığını, o dönemde mahkemenin nasıl keyfi bir şekilde karar verdiğini cümle alem biliyor. Vatandaş seçiliyor yemin edecek, ettirilmiyor milletin temsilcisine. Bu bir hakkın zorla, demokrasiye, hukuk ve insan haklarına rağmen gasbıdır, ayıptır. Bu Meclis'in yaşadığı ayıplardan bir tanesidir. Bunların doğru olduğunu söylemek fevkalade yanlıştır. Biz bunun yanlış olduğunu söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Çünkü demokrasi ve hukuk dışı herşeyin karşısında beraber durmamız lazım.''

Daha sonra, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, çalışma süresinin sona ermesi nedeniyle birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.