BIST 9.420
DOLAR 34,32
EURO 36,35
ALTIN 2.836,49
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Katsayıya 1076 kurban

ÖSYM, meslek liselerine uygulanan katsayı engellemesinin acı sonuç tablosunu açıkladı.

Abone ol

ÖSYM'nin 2006-ÖSS yerleştirme sonuçları ile ilgili yayınladığı istatistiklerine göre, toplam 1076 meslek lisesi birincisi hiçbir fakülteye yerleşemediği için sınavsız geçişle 2 yıllık meslek yüksekokullarına kayıt yaptırmak zorunda kaldı.
40 PUAN GERİDEN BAŞLIYORLAR

Meslek liselerinin okul birincileri, 1998'den bu yana olduğu gibi, katsayı adaletsizliği nedeniyle puan kesintisine uğradıkları için, okul birincisi kontenjanlarına girmeye hak kazanamadı. Diğer okul birincilerinin, aldıkları 80 Orta Öğretim Başarı Puanı 0,8 katsayısı ile çarpılıp 64 puan ÖSS ham puanlarına eklenirken, meslek liselerinin okul birincilerinin ise 80 Orta Öğretim Başarı Puanları 0,3 katsayısı ile çarpılıyor ve 24 puan ÖSS ham puanlarına ekleniyor. Dolayısıyla, meslek liselerinin okul birincileri, genel liselerin okul birincilerini 40 puan geriden takip ediyor. 40 puanlık bu fark, meslek liseli birincilerinin, üniversitelerin okul birincisi kontenjanlarından yararlanma hakkını ortadan kaldırırken, genel liselerin okul birincilerinin dışındaki öğrencilerin de gerisinde bırakıyor.

3 BİN 622 BİRİNCİ 4 YILLIKTA

İstatistiklere göre 2 yıllık meslek yüksekokullarına kayıt yaptırmak zorunda kalan katsayı mağduru öğrencilerin 501'i kız, 575'i de erkek. Okul birinciliği kontenjanından faydalanmak isteyen aday sayısı ise 7 bin 397. Bunların toplam 3 bin 622'i 4 yıllık lisans programlarına yerleşebildi. Katsayı mağduru öğrencilerle birlikte sadece 4 bin 954 okul birincisi, okul birinciliği kontenjanından faydalanabildi.

BİRİNCİ OLMAK YETMİYOR

ÖSS sonuçlarına göre üniversite kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, ilk olarak okul birincilerine ayrılan kontenjanlar dolduruluyor. Her yıl okulların son sınıflarından o yıl mezun olan öğrenciler arasından, en başarılı öğrenci 'okul birincisi' olma hakkını elde ediyor. Bu öğrenciler Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP) olarak en yüksek notu (80 puanı) alıyor ve puan sıralamasına göre, okul birincisi kontenjanları dolduruluyor. Ancak, bu kontenjanlar, sınırlı olduğu için tüm okul birincilerine yetmiyor. Okul birincisi kontenjanları dolduktan sonra da, bu kontenjanlara yerleşemeyen okul birincileri, sınava giren diğer öğrencilerle birlikte genel yerleştirme işlemine tabi oluyorlar.

Haber: Yakup Bulut
Kaynak: www.yenisafak.com.tr