BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Katliam sanığı için karar günü

Norveç'te geçen yıl 77 kişinin öldüğü saldırıların faili Anders Behring Breivik hakkındaki kararın bugün açıklanması bekleniyor.

Abone ol

Norveç'te geçen yıl 77 kişinin öldüğü saldırıların faili Anders Behring Breivik hakkındaki kararın bugün açıklanması bekleniyor.

Beş kişilik mahkeme heyetinin, akıl sağlığını yerinde bulması halinde Breivik'in Norveç yasalarında en ağır ceza olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

Breivik'in topluma tedhit oluşturduğuna kanaat getirilmesi halinde cezanın uzatılabileceği kaydediliyor.

Yargıçlar, akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verirse 33 yaşındaki Breivik kendisi için özel inşa edilen, tek başına kalacağı psikiyatri kliniğine gönderilecek.

Bu saldırıları Müslümanların Avrupa'yı ele geçirmesini önlemek için gerçekleştirdiğini söyleyen Breivik, akıl sağlığının yerinde olmadığına hükmedilirse karara itiraz edeceğini, bunun "ölümden kötü" olacağını söylüyor.

'Ölümden kötü'

Savcılar da duruşmalarda Nazi selamı veren Breivik'in akıl sağlığının yerinde olduğunu söylüyor.

Geçen yıl 22 Temmuz'da önce başkent Oslo'da başbakanlık ve bakanlık binalarını bombalayıp sekiz kişiyi öldüren Breivik daha sonra iktidardaki İşçi Partisi'nin Ütoya adasındaki gençlik kampında etrafa rastgele ateş atmıştı.

Bir-buçuk saat süreyle kalablığı tarayan Breivik, adadan yüzerek kaçmaya çalışanları da vurmuştu. Ölenlerin bazılarının yakın mesafeden vurulduğu ortaya çıkmıştı.

Anders Behring Breivik İşçi Partisi'ni çok kültürlülüğü savunarak Norveçlilik kimliğini tehlikeye atmakla suçluyor.

Karar 10 hafta süren duruşmalar için 6,8 milyon dolar harcanarak inşa edilen mahkeme salonunda açıklanacak. Mahkeme binası önünde barikatlar yerleştirildi.

Breivik karar açıklanırken bir cam bölmenin arkasında olacak. Karar duruşmasının görüntüleri uzaktan kumandalı kameralar aracılığıyla diğer mahkemelere iletilecek. Bu mahkemelerde kurban yakınları bulunacak.

Norveç'in 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük saldırı olarak kayda geçen bu olaylar, ülke çapında demokrasi ve hoşgörü konusunda tartışma başlatmıştı.