BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,75
HABER /  GÜNCEL

Katar'dan Mısır'a 5 milyar dolar yardım

Katar, Mısır'daki siyasi karışıklıkların yol açtığı para krizini kontrol altında tutmak amacıyla Kahire'ye 5 milyar dolar para yardımında bulundu.

Abone ol

Katar, Mısır'daki siyasi karışıklıkların yol açtığı para krizini kontrol altında tutmak amacıyla Kahire'ye 5 milyar dolar para yardımında bulundu.

Bir milyar doları hibe eden Katar'ın Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casim El Tani, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Kahire'deki görüşmesinin ardından Mısır'a yardım miktarını iki katına çıkardıklarını açıkladı.

Mısır lirasının değer kaybederek son sekiz yılın en düşük seviyesine gerilemesi ülkede döviz krizi tehlikesini gündeme getirdi.

Yetkililer merkez bankası rezervlerinin "kritik seviyede" olduğu uyarısında bulunuyor.

Mısır Merkez Bankası, geçen ay yaptığı açıklamada, Mısır lirasının değer kaybını önlemek için, ayaklanmalar başlamadan önce 36 milyar dolar olan rezervlerin 15 milyar dolara düşürüldüğü bildirmişti.

Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Mısır'ın uzun vadeli kredi notunu "B-"ye indirerek Yunanistan ile aynı seviyeye getirdi.

Cumhurbaşkanı Mursi, ekonomiyi önceliklerinden biri yapma sözü vermişti.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen, ayaklanmaların başlamasında etkisi olan mali sorunlar, sürmekte olan siyasi karışıklıklar nedeniyle daha da ağırlaştı.

Yardım ikiye katlandı

Katar, Mısır'a 2,5 milyar dolarlık mali yardımda bulunacaktı.

Mursi ile görüşmesinden sonra El Tani, "yarım milyar doları hibe, 2 milyar doları da borç olmak üzere 2,5 milyar dolarlık bir paket söz konusuydu. Şimdi hibeyi 1 milyar dolara, borcu da 4 milyar dolara çıkardık" dedi.

Mısır'da artan yoksulluk ve işsizliğin yanında ekonomik büyümede de bir yavaşlama söz konusu.

Bazı Mısırlı ekonomistler bu durumu, durgunluk anlamında stagnasyon ile enflasyon karışımı bir olgu olarak bilinen "stagflasyon" ile tanımlıyor.

Cumhurbaşkanı Mursi, "Mısır asla iflasa gitmeyecek" sözü vermiş olsa da, halkın büyük bir kesimi döviz bürolarına akın ederek sağlam yabancı para satın almaya çalışıyor.

Mısır lirasının bu şekilde değer kaybetmesi nedeniyle devlet borçları arttığından, borç ödemesinde rezervlere başvurulması da rezervleri giderek eritiyor.

Mısır'da Müslüman Kardeşler'den Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin tartışmalı kararnameleri, liberal muhalefeti destekleyenler ile hükümeti destekleyenler arasındaki kutuplaşmayı daha da artırdı.

Kasım ve Aralık aylarında tırmanan protestolar turistlerin ve yatırımcıların kaçmasına ve IMF ile 4,8 milyar dolarlık yardım anlaşmasının gecikmesine neden oldu.

Bu gelişmeler rezervlerde düşüşe ve hükümetin kamu finansmanının zayıflamasına yol açtı.