Hava operasyonlarının askeri dengeyi muhalif güçlerin lehine değiştirmekte yetersiz kaldığı bir ortamda Katar'da toplanan Libya temas grubu ayrılmasını istedikleri Kaddafi rejimi üzerindeki baskıyı arttırabilmeyi umuyor.
Abone olLibya temas grubuna üye ülkelerin dışişleri bakanları Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek bir toplantıda biraraya geliyor.
Hava operasyonlarının askeri dengeyi muhalif güçlerin lehine değiştirmekte yetersiz kaldığı bir ortamda düzenlenecek toplantının katılımcıları ayrılmasını istedikleri Kaddafi rejimi üzerindeki baskıyı arttırabilmeyi umuyor.
Fransa ve İngiltere hava operasyonlarına daha fazla ülkenin katılması çağrısı yaparken, BBC diplomasi muhabiri Kaddafi'nin görevden ayrılması yöntemi konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşmanın zor olabileceğine dikkat çekiyor.
İngiltere'ye kaçan eski Libya dışişleri bakanı Musa Kusa da Doha'daki zirveyle eş zamanlı olarak düzenlenecek toplantılara katılmak üzere Katar'a gitti.
Kusa, önceki gün BBC'ye yaptığı açıklamada Libya'nın iç savaşa sürüklenmesini önlemek için diyalog çağrısında bulunmuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, eski Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın Katar hükümetinden yetkililer ve Libya temsilcileriyle görüşmek üzere Doha'ya gittiğini duyurdu.
Kusa'nın Doha'ya, Libya'nın geleceğinin tartışılacağı uluslararası konferans öncesinde yetkililere danışmanlık yapmak üzere gittiği belirtildi.
Musa Kusa 13 gün önce Libya'dan kaçarak İngiltere'ye gelmişti.
Kusa dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Muammer Kaddafi yönetimine 30 yıllık hizmetinden gurur duyduğunu ve rejimin halk için çalıştığından hiç bir şüphesi olmadığını söyledi.
Ancak son olayların ardından "bazı şeylerin değiştiğini ve artık devam edemeyeceğini" anladığını ifade etti.
Eski Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, çatışmaların sona ermemesi durumunda ülkesinin Somali'ye döneceği uyarısında da bulundu.
Kusa, krizin çözümünün Libya halkınca diyalog yoluyla bulunması gerektiğini kaydetti.
Kusa, ''Herkese Libya'yı iç savaşa sürüklemekten kaçınmaları çağrısında bulunuyorum, bu daha fazla kan dökülmesine ve Libya'nın yeni bir Somali olmasına yol açacaktır'' dedi.
Kusa, ayrıca Libya'nın bölünmesine de karşı çıktı.
Muhalifler Afrika Birliği planını reddetti
Libya'nın Bingazi kentindeki isyancı grupların liderleri sekiz haftadır süregiden çarpışmalara son verilebilmesi için Afrika Birliği heyetince sunulan ateşkes önerisini reddetti.
Afrika Birliği, Albay Muammer Kaddafi'nin planı kabul ettiğini bildirmişti. Ancak Kaddafi güçleri dün batıdaki, kuşatma altında bulunan Misrata kentine saldırıya geçti.
İsyancı güçler, ateşkes planında Albay Kaddafi'nin görevi bırakmasından söz edilmediği için öneriyi reddettiklerini belirttiler.
İsyancı güçlerin oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'den Mustafa Abdül Celil, Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, "Afrika Birliği'nin girişiminde, Kaddafi ile oğullarının Libya'nın siyasi sahnesinden çekilecekleri belirtilmiyor. Dolayısıyla öneri geçersiz.
Planda Libya'daki mevcut düzen içinde reforma gidileceğinden söz ediyor ve bunu da reddediyoruz." dedi.
Bu arada ABD, İngiltere ve İtalya dışişleri bakanları, Libya liderinin koltuğunu bırakmasını bir kez daha talep ettiler.
Planın temel unsurları, derhal ateşkes, insani yardımların herhangi bir engel çıkarılmadan dağıtılması, yabancı ülke vatandaşlarının korunması ve hükümetle isyancılar arasında siyasi bir anlaşma için diyalog başlatılmasıydı.
Güney Afrika, Moritanya, Mali ve Kongo-Brazaville liderleriyle Uganda Dışişleri Bakanından oluşan Afrika Birliği heyeti, Bingazi kentinde, "Kaddafi dışarı" sloganlarıyla karşılanmıştı.
Afrika Birliği'nin ateşkes önerilerine uluslararası toplumdan temkinli tepki geldi. NATO, herhangi bir ateşkesin güvenilir ve denetlenebilir olması gerektiğini vurguladı.