BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,81
ALTIN 2.967,35
HABER /  DÜNYA

Katar'a ne yapacaklar? Suudi Arabistan'dan son dakika açıklama

KATAR krizinde son dakika gelişmeler yaşanırken Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye yönelik açıklama geldi. Suudi Arabistan Katar krizinde Türkiye'nin tarafsız kalmasını istedi. Katar ise köprüleri yaktı ve talepleri reddetti.

Abone ol

KATAR kendisi ile tüm ilişkilerini kesen 4 Arap ülkesinin (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn) talepler listesini reddetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed el-Cubeyr, Katar ile yaşadıkları krizle ilgili olarak "Türkiye'nin tarafsız kalacağını umuyoruz" dedi.

4 ülkenin dışişleri bakanları dün Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Tahrir Sarayı'nda bir araya geldi. Toplantı sonrası gazetecilere okunan ortak açıklamada, "Katar'ın umursamazlık ve ciddiyet eksikliğini gösteren olumsuz yanıtından üzüntü duyuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

KATAR İÇİN ŞİMDİKİ PLAN NE?
Suudi Bakan El Cubeyr, Katar'a yönelik uygun zamanda ve uluslararası hukuka uygun adımlar atılacağını da söyledi. Katar ile diplomatik ve ticari ilişkileri kesen ülkeler iki hafta önce bir talepler listesi hazırlamıştı. Bu talepler için verilen ek süre Salı gecesi dolmuştu.

SUUDİ ARABİSTAN KATAR'I VURAMAZ ÇÜNKÜ TÜRKİYE VAR
Bu konuda Katar’daki Georgetown Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Anatol Liven'in analizi dikkat çekici oldu. Türkiye detayına dikkat çeken Liven şunları söyledi :
-"Suudilerin Katar’a saldırı olasılığı çok küçük çünkü bu saldırı ABD’yi son derece zor bir duruma sokar. Üstelik Katar’da sayıları az olsa da Türk askerler bulunuyor. Eğer Suudilerin olası saldırısında birkaç Türk askeri hayatını kaybederse bu, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine yol açar ve muhtemelen Ortadoğu haritası değişir, bu da ciddi bir şey."

'KATAR İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE'
Suudi Arabistan’ın Katar’da olası bir darbeye destek verebileceğini dile getiren Liven, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Bu tehdit ne kadar ciddi bilinmiyor ama uzun yıllar boyunca Körfez ülkelerinde defalarca darbe gerçekleşti. Bu darbeler, kraliyet ailelerin içinde doğdu. Genellikle ailenin büyük oğlu babasına ya da bir kardeş ağabeyine karşı çıktı. Benzer bir şey Suudi Arabistan’ın içinde geçen hafta gerçekleşti. Katar açısından bu en büyük tehdit. Eğer darbe başarısız olursa bu kriz uzun süre devam eder ve sonuçları Katar ve genel olarak bölge için tamamen beklenmedik olur."

KATAR : BU BİR AŞAĞILAMA
Kahire'deki toplantıyla aynı saatlerde Londra'da düşünce kuruluşu Chatham House'da konuşan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Es Sani ise taleplerin 'gerçekçi ve uygulanabilir olmadığını' söyledi. Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Es Sani, "48 saatlik süre sona ererken, Katar 12 bin ailenin ayrılmasına, bir nevi saldırı ve aşağılama olan kuşatmaya rağmen diyalog çağrısı yapmayı sürdürüyor" dedi.

İRAN'A İHTİYACIMIZ VAR

Erdoğan'ın Katar kararı Suudi Arabistan buna çok bozulacak

"Anlaşmazlığımıza verilecek yanıt abluka ve ültimatomlar değil, diyalog ve mantıktır. Biz Katar'da her ikisine de açığız. Komşularımızla farklılıklarımızı çözmek için her türlü ciddi çabayı destekleriz" diyen Katarlı bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

-"Komşu İran ile sağlıklı ve yapıcı ilişki kurmaya ihtiyacımız var. Bize yönelik kampanyanın başını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çektiğini düşünüyoruz".

TÜRKİYE VE KATAR
4 ülkenin talepleri arasında Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire'nin yayınını durdurması, Yemen'deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması ve Katar'ın İran'la ilişkilerini azaltması da vardı.

Türkiye Katar'a gıda yardımı yaparken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptırımların ardından Katar'a verdikleri her türlü desteği sürdüreceklerini açıklamıştı.