BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,34
ALTIN 3.016,71
HABER /  DÜNYA

Katar ne yapacak? Krizin asıl sebebi para çıktı meğer...

KATAR ile 6 Arap ülkesi arasındaki krizde yeni gelişmeler var. Katar'dan uzlaşma mesajları gelirken krizin perde arkasından fidye çıktı. Financial Times gazetesi Katar'ın kaçırılan kraliyet üyeleri için fidye verdiğini iddia etti.

Abone ol

Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil bazı Arap ülkelerinin ilişkilerini kestiği Katar, uzlaşma mesajı gönderdi. Reuters ajansının haberine göre Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Körfez'deki komşularına misillemede bulunmayacağını açıkladı.

Öte yandan krizin perde arkasından kaçırılan Katar kraliyet üyeleri ve fidye çıktı.

Es-Sani, 'farklılıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği' söyledi. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Kuveyt de itidal mesajı gönderdi.

Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkelerden Mısır, bugün TSİ 07:00'de Katar uçaklarına hava sahasını "ikinci bir emre kadar" kapattı. Suudi Arabistan ve Bahreyn'in de gün içinde hava sahalarını kapatmaları bekleniyor.

KRİZİN ASIL SEBEBİ 1 MİLYAR DOLAR İDDİASI
Katar krizinin perde arkasına ilişkin İngiliz Financial Times gazetesi de bir iddia ortaya attı. Gazete, Körfez ülkelerinin Katar'la tüm ilişkileri kesmesine neden olan olayın Nisan ayında Doha yönetimi tarafından El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam örgütü ile İran destekli Şii milislere yapılan toplam 1 milyar dolarlık fidye ödemesi olduğunu yazdı.

KRALİYET ÜYELERİNİ KAÇIRDILAR
Financial Times, Nisan ayında Irak'ın güneyinde avlanmaya giden 26 Katar kraliyet ailesi üyesinin El Kaide bağlantılı gruplar tarafından kaçırıldığını ve fidye istendiğini aktarıyor. Financial Times'ın konuştuğu Katarlı bir hükümet yetkilisi fidye ödemesini doğrulasa da tutar konusunda bilgisi olmadığını ifade ediyor. Gazeteye bilgi veren Suriyeli muhalifler ise Tahrir el Şam örgütüne yapılan ödemenin 300 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.

İRAN'A ÖDEME YAPTI İDDİASI
Financial Times, "Suudi Arabistan'ı asıl kızdıran, bölgedeki en büyük rakibi İran'ın desteklediği Şii örgütlere ve Tahran'a yapılan ödemelerdi" diyor. Bir diplomat da, "Katar'ın İran'a da ödeme yapması Suudi Arabistan için bardağı taşıran son damla oldu" diye konuşuyor.

Tahrir el Şam'a yapılan fidye ödemesine bağlantılı olarak Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli Hizbullah Tugayları (Kata'ib Hizbullah) ile Tahran yönetimine toplam 700 milyon dolar ödendiği ifade ediliyor.

HİZBULLAH TUGAYLARI KAÇIRDI
Financial Times'a bilgi veren bölgeden iki diplomat, 2015'te Katar vatandaşlarının Hizbullah Tugayları tarafından kaçırıldığını ve İran'da esir tutulduğunu anlatıyor. Diplomatlar, Irak'ta faaliyet gösteren Hizbullah Tugayları'nın, Tahrir el Şam'ın elindeki savaşçılarını geri alabilmek için Katar'ın esir takası görüşmelerine dahil olduğunu söylüyor.

 Financial Times, bir Suriyeli muhalifin "Katar anlaşmayı sağlayabilmek için Tahrir el Şam'a 120-140 milyon dolar, Ahrar'uş Şam'a 80 milyon dolar ödedi" dediğini aktarıyor. Aynı Suriyeli muhalif, "Katar herkese para dağıtıp duruyor ama nereye kadar? Yaptıkları sadece bizim sonumuz getirmek oldu" diyor.

TOPLAM 1 MİLYAR DOLARI BULDU
Yine Financial Times'a konuşan bölgeden bir diplomat ise "İran ve Şii milislere ödenen 700 milyon doları da eklerseniz Karar bu çılgın anlaşma için 1 milyar dolar harcamış oluyor" diye konuşuyor. Gazete, Hizbullah Tugayları'ndan bir temsilcinin "400 milyon dolar Tahran'a gitti" dediğini aktarıyor ancak aynı kişi kendi örgütünün ne kadar aldığını söylemediğini yazıyor.