BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Katalonyada halk koalisyon dedi

İspanya'nın ayrılıkçı Katalonya bölgesinde yapılan seçimlerde halk koalisyon dedi.

Abone ol

İspanya'nın en zengin bölgelerinden biri olan ayrılıkçı Katalonya'da bugün yapılan özerk yönetim seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, koalisyonun zorunlu olduğu görüldü.

İspanya'da uzun tartışmalara yol açan Katalanların ''millet'' olarak tanındığı ve ekonomik haklarının artırıldığı yeni statüyü çıkartan Katalan hükümeti, yeni statünün İspanyol Meclisinde kabul edilirken değişikliğe uğramasını sert dille protesto eden ERC'nin koalisyon çıkartılmasıyla dağılmış ve erken seçime gitme kararı almıştı. 

135 üyeden oluşan Katalan parlamentosunda CIU'nun 45-48, PSC'nin 37-40, ERC'nin 21-24, PP'nin 13-15, ICV'nin 10-12, C's'nin de 1-3 aralığında sandalye kazanacakları açıklanırken, bu sonuçlarla Katalan hükümetinde koalisyon zorunlu kılınıyor.

Yapılan ilk yorumlarda PSC'de Maragall'ın yerine aday olan Jose Montilla'nın (eski Endüstri Bakanı) anlaşma sağlamayı başarması halinde yeniden üçlü koalisyon kurulabileceği belirtiliyor. Seçimlerde tek sürprizi Katalan milliyetçiliğe karşı çıkan ve parti başkanı Albert Rivera'nın seçim afişinde soyunduğu Vatandaş Partisi (C's) yaparken, parlamentoya 3 milletvekili sokması bekleniyor.