İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'da yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu askıya aldı. Hükümet, Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlık referandumu ilanını anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü açıklamıştı.
Abone olİspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'da yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu askıya aldı.
Mahkeme öncelikle 9 Kasım referandumunun anayasaya aykırı olup olmadığının inceleneceğini kaydetti.
İspanya hükümeti, Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlık referandumu ilanını anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğünü açıklamıştı.
İspanya'nın kuzeydoğusundaki varlıklı Katalonya Özerk Bölgesi'nin lideri Artur Mas, geçtiğimiz Cumartesi günü bir açıklama yaparak 9 Kasım'da referanduma gitme kararı alındığını duyurmuştu.
Başbakan Mariano Rajoy ise, olağanüstü kabine toplantısından sonra televizyondan yaptığı açıklamada, Katalonya'nın bağımsızlığı konusunda referanduma gidilmesinin "içerik olarak da, usulen de, anayasaya aykırı olduğunu" söyledi ve "Hiç kimse ve hiç birşeyin İspanya'yı bölmesine izin verilmeyecek" dedi.
Ayrı bir dili, köklü bir kültürü ve güçlü bir siyasi özerkliği olan Katalonya, İspanya hükümetini, toplanan vergileri adil dağıtmamakla suçluyor.
İskoçya'nın bağımsızlığı için yapılan referandum "hayır" ile sonuçlanmış olsa da, yapılabilmiş olması ve "evet" oylarının yüksekliği Katalonya'nın referandum talebini güçlendirmiş görünüyor.
Daha önce yapılan yoklamalar, Katalanların büyük bir çoğunluğunun İspanya'dan ayrılmak istemese bile referanduma engel olunmasına tepki gösterdiğini ortaya koymuştu.
Katalonya'da yaşayan 7,5 milyon insan, İspanya nüfusunun % 16 kadarını oluşturuyor. Katalonya, ülkenin en varlıklı ve en fazla sanayileşmiş bölgelerinden biri.
İspanya'nın derinleşen ekonomik bunalımı, bağımsızlık hareketine verilen desteği artırdı.