Türk-Tunus Dostluk Günleri hafta sonu Kastamonu'nun Ağlı ilçesi Tunuslar Köyü'nde yapıldı.
Abone olEtkinliğe katılan Tunus Büyükelçisi Gley El Hadj ve eşi, alçakgönüllülükleri ve cana yakınlıklarıyla gönülleri fethetti.
Kastamonu'nun Ağlı ilçesine bağlı Adalar, Tunuslar, Müsellimler Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin bu yıl ikinci kez düzenlediği Türk-Tunus Dostluk Günleri, hafta sonu Ağlı'daki Tunus Tepesi'nde gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışına Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Tunus Büyükelçisi Gley El Hadj ve ailesi, Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi, Ak Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Ağlı Kaymakamı, Belediye başkanları, idari ve mülki yöneticiler ile Ağlı-Tunuslar-Adalar köyü sakinleri başta olmak üzere kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
Şenlik alanı olarak belirlenen Tunus Tepesi'ne Valiliğin talimatıyla İl Özel İdaresi'nin bu yıl yapmış olduğu yoldan kolaylıkla çıkan misafir ve davetliler, bu hizmet için Vali ve diğer yetkililere teşekkürlerini belirttiler.
Türk - Tunus Dostluk ve Kültür Günleri programına katılan Tunus Büyükelçisi Gley El Hadj ve eşi tören alanına girerken vatandaşlarla tek tek el sıkışarak daha başlangıçta gönülleri fethetti.
Büyükelçinin güleryüzlü, canayakın ve zarif eşleri de tüm tören boyunca sıcak ve samimi davranışlarıyla Tunus Türkiye dostluk köprüsüne önemli katkılarda bulundular.
Adalar Tunuslar Müsellimler Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ünal, açılış konuşmasında, Türk-Tunus dostluk günü etkinliklerine vermiş oldukları destek için başta Kastamonu Valisi olmak üzere tüm ilgililere teşekkür etti. Büyükelçinin davetlerini kırmayıp gelmelerinden duyduğu memnuniyeti belirtti.
Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise, tarih boyunca Türkiye-Tunus arasında çok köklü bağların olduğunu bunun Kastamonu'daki yansımasını görmekten mutlu olduğunu belirterek büyükelçi ve ailesine ‘Kastamonu'ya hoş geldiniz” dedi.
Vali Mustafa Kara, etkinliğe adını veren şahsiyet hakkında kısa bir tarihsel özetle başladığı konuşmasında şunları söyledi:
"1853'te başlayan Kırım Savaşı sırasında Ruslara karşı Osmanlı ordusu Ankara, Çankırı, Kayseri den katılan taburlarla Mısır, Şam, Arabistan, Fas ve Tunus'tan asker ve komutanlar iştirak etmişlerdir. Bilahare, Kırım Savaşı sonrası Fas ve Tunus'tan gelen askerler bu bölgeye yerleştirilmiştir.
Mehmet (Muhammed) Tunusi Efendi`nin de Hüsamettin Çoban`ın Kırım seferine katılan Tunuslu bir komutan olduğu dönüşünde bu bölgede kaldığı vasiyeti üzerine burada meftun olduğu söylenmektedir. Bu vesileyle gelişen Türk Tunus dostluk günlerinin anısına bir çeşme yaptırılmıştır.
Bu yıl da Tunus tepesine yol yapılarak gelecekte çok daha büyük katılım ve çalışmalara imkân sağlanmıştır. Kardeşliğin sınır tanımadığı bu topraklara, tören alanına gelen misafirlerimize, başta Sayın Büyükelçi ve ailesi olmak üzere Kastamonu'ya hoşgeldiniz diyorum."
Yapılan konuşmalardan sonra Adalar Tunuslar Müsellimler Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ünal bu anlamlı günün anısına Vali Kara'ya ve Büyükelçiye armağanlarını sundular.
İmam Hatip Lisesi mehteran takımının gösterisi, Ağlı İlköğretim Okulu halkoyunları ekibinin ve Kastamonu halkoyunları ekibinin gösterileri davetlilere ve katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Tunus Türbesinde Kuran-Kerim tilaveti ve ziyareti yapıldı.