Kaş Belediyesi tarafından mühürlenen Kaş Yunus Park'taki yunuslardan endişe ediliyor
Abone olKaş Yunus Parkı'nın mühürlenmesinin ardından, parkta kalan yunusların gittikçe kötüye gittiğini gören duyarlı vatandaşlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na 100'ü aşkın ıslak imzalı yazılı dilekçe gönderdi ve deniz memelisi uzmanlarından ve yetkili veterinerlerden oluşturulacak bir ekibin en yakın zamanda sağlık kontrolü için görevlendirilmesini talep etti.
"YUNUSLAR TÜM GÜN GÜNEŞ ALTINDA"
Antalya’nın Kaş ilçesi’nde uzun süredir açılış hazırlıkları sürdüren, ancak bu süre içinde Türkiye'nin dört bir yanında büyük tepkiyle karşılaşan “Kaş Yunus Park”, ruhsat almadan ziyaretçi kabul etmeye başlayınca, Kaş'ta yaşayan İngilizlerden ve yerel halktan gelen yazılı suç duyuruları doğrultusunda Kaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce 28 Mayıs'ta mühürlenmişti.
Yaklaşık iki haftadır personel dışında kimsenin girmesine izin verilmeyen yunus parkındaki yunusların durumu ise meçhul. Bugüne kadar yunusların sağlık durumlarıyla ilgili hiçbir bilgi alamayan duyarlı vatandaşlar, yunusların bakımının ihmal edildiğinden ve sağlık durumlarının gittikçe kötüye gittiğinden endişe duyuyor.
"GÜN GEÇTİKÇE ZAYIF DÜŞÜYORLAR"
Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Derya Özkan, ölü balıkla beslenmeye ve insanlardan komut almaya alışmış yunusların başlarını sürekli su yüzeyinde tuttuğu, gelen bilgilere göre gün geçtikte zayıf düştükleri ve bu sıcaklarda korunacak gölgelik alanlarının bile olmadığı gerekçesiyle yunusların tesis sahiplerince ihmal edildiğini, bakımlarının yapılmadığını belirtiyor. Özkan, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 24. maddesinde 'kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur' ibaresi yer alır. Biz de, Kaş, İstanbul, Fethiye ve diğer illerdeki duyarlı vatandaşlarla birlikte yunusların sağlık kontrollerinin acilen yapılarak çok geç olmadan yunuslara el konulmasını ve koruma altına alınmasını talep ediyoruz” diyor.
EYLEMLER, EĞİTİM SEMİNERLERİ VE ÜCRETSİZ YUNUS GÖZLEM TURLARI
Kaş Sualtı Derneği, Kaş Turizm Derneği ve Kaş Çevre Platformu gibi yerel sivil toplum kuruluşları, Yunuslara Özgürlük Platformu, WWF ve ProWal gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte daha önce Kaş'ta iki ayrı kamuoyu bilgilendirme toplantısı düzenlemiş, nisan ayında da kapsamlı eylemler yapmıştı. Aynı dernekler haziran ayında Kaş'taki okullarda gençlere ve çocuklara yunuslar hakkında çeşitli seminerler vermiş, esaret altındaki yunuslarla ilgili gerçekleri okullarda dile getirmişti. Bu seminerlerin devamı olarak bazı dalış okulları, önümüzdeki haftalarda yunusları ve canlıları doğal yaşam ortamında gözlemlemek ve doğa koruma bilgisini aşılayabilmek amacıyla çocukları, dalış tekneleriyle ücretsiz yunus gözlem turlarına çıkaracak.
YEREL DİRENİŞE OTELLER DE KATILDI
STK'ların ve dalış okullarının yanı sıra Kaş'taki bazı oteller ve tur operatörleri de yunus parkının açılmasını istemiyor ve yunusların esaret altında tutulmalarına karşı duruşlarını, açıkça dile getirmekten çekinmiyor. Kaş'ta faaliyetlerini sürdüren İngiltere'nin önde gelen tur operatörlerinden Exlusive Escapes direktörü Andrew Lee, uzun süredir yunusların sağlığından endişe duyduğunu dile getiriyor ve parkın yeniden açılması durumunda yunus gösteri merkezine ziyaretçileri kesinlikle yönlendirmeyeceğini belirtiyor:
“Esaret altındaki yunusların bağımsız bir denetim mekanizmasıyla sağlık kontrolünden geçirilmesine yüzde yüz destek veriyoruz. İlçede bulunan tesisin yunusları hangi şartlarda tuttuğunun mutlaka tespit edilmesi gerekir. Yunus parkının yeniden açılması durumunda ise, misafirlerimizi gösteri merkezini ziyaret etmeleri için kati surette teşvik etmeyeceğiz.”