BIST 10.487
DOLAR 32,85
EURO 35,12
ALTIN 2.427,46
HABER /  GÜNCEL

Kasaplarda domuz satışı

Kasaplarda domuz eti satışı halkı tedirgin etti. Federasyon konuyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yeni gıda kodeksinde at ve yaban domuzunun kasaplık hayvan olarak tanımlanmasıyla ilgili, ''Domuz eti satan iş yerlerinin Avrupa'daki karşılığı şarküteridir. Federasyonumuza bağlı, bu tür ürünleri satan kasap dükkanı bulunmamakta ve bulunmayacaktır'' dedi.

Yalçındağ, yaptığı yazılı açıklamada, kodekste ''diğer kasaplık hayvanlar'' başlığı altında yer alan ''domuz, yaban domuzu, at ve tavşan'' ibaresinin basında ''manşet'' yapıldığını, halkın bu konuda büyük tereddüt yaşadığını savundu. Açıklamasında, ''Esnafımız ve halkımızın büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkemizde, bu tür hayvanların isimlerinin mesleğimizi ifade eden terimde yer alması, bizi son derece rahatsız etmiştir'' diyen Yalçındağ, şu görüşleri dile getirdi:

''Tebliğde bu hayvanların nerede ve nasıl satılacağı konusunda bir açıklama bulunmamakta. Ancak manda ve keçi eti; sığır, dana, koyun, kuzu ve tavuk etinin satıldığı kasap dükkanlarında satılamaz. Çünkü manda ve keçi eti satan kasap dükkanları, en az 50 yıldır ayrı işletme izin belgesi almak zorunda. Domuz eti satan iş yerlerinin Avrupa'daki karşılığı ise şarküteridir. Federasyonumuza bağlı bu tür ürünleri satan kasap dükkanı bulunmamaktadır ve bulunmayacaktır.'' Yalçındağ, tebliğde yer alan ''diğer kasaplık hayvanlar'' ifadesinin ''diğer yenilebilir hayvanlar'' şeklinde düzeltilmesinin yerinde olacağını belirtti.

DÖKME KIYMA SATIŞI

Yalçındağ ayrıca, tebliğle açıkta dökme kıyma satışının bir kez daha yasaklanmasından memnuniyet duyduklarını, ancak ambalajlı satışa müsaade edilmesine karşı olduklarını vurguladı. Hazır kıymanın her türlü istismara açık olduğuna işaret eden Yalçındağ, ''Dökme olarak hazır kıyma satışı, bir takım market, grosmarket, hipermarket ve zincir mağazalarda pervasızca yapılmaktadır. Bunun bile denetlenemediği ülkemizde, kıymanın paketlenerek satışa sunulmasına şiddetle karşıyız'' şeklinde görüş bildirdi.