Uşak Müzesi'ndeki Kanatlı Denizatı'ndan sonra skandallara bir yenisi daha eklendi.
Abone olKarun Hazinesi'nin en değerli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun çalınması üzerine, Uşak Arkeoloji Müzesi'yle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen inceleme komisyonunun hazırladığı rapor, dava dosyasına eklendi. Rapor müzedeki skandalların Kanatlı Denizatı'yla sınırlı olmadığını gösterdi.
Rapora göre ABD'den Türkiye'ye 363 eser getirildi. Bunlardan 'çok küçük bir tanesi' Ankara'dan nakil sırasında kayboldu. Hazinenin en önemli parçaları olan gümüş eserlerin bazılarından doğal mikro ölçekli çatlak, çizik ve zamanın verdiği diğer izler, yüksek hız fırçası kullanıldığı için silindi ve bu yüzden eserlerin orijinalliğinin saptanması zorlaştı. İnsan kulplu gümüş sürahinin bazı bölümlerinin kabaca uhuyla tutturulmuş olduğu saptandı. Raporda "Karun Hazinesi kapsamındaki bazı duvar resimlerinin de sahte olduğu iddiası var. Lidya dönemine ait karşılaştırma yapılacak az örnek olduğundan, kesin bir kanaate varılamadı" denilerek bu konunun ayrıca incelenmesi istendi. Müze deposunun sağlıksız, nemli olduğu, eserlerin yüzde 99'unun fotoğrafının çekilmediği, bunun sayımın sağlıklı yapılamamasına neden olduğu ve suiistimale imkân sağlandığı da belirtildi. Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahteliğinin de kesinlik kazandığı belirtildi.
SKANDALA POZİTİF YAKLAŞIM
Öte yandan Uşak, Arkeoloji Müzesi skandalıyla zedelenen imajını Kültür Sitesi'yle kurtaracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nca onaylanan projeye göre tarihi Uşak Garı içinde müzeler kompleksi oluşturalacak. AKP Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç da konuya pozitif bir noktadan yaklaştı. Tunç, "Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bu olay sayesinde Karun Hazinesi'nin Uşak'ta olduğunu hem Türkiye hem dünya öğrendi. Milli Piyango İdaresi'yle yaptığımız görüşmelerin sonrasında 9 Ağustos biletlerinde Uşak'taki tarihi eserlerin resimleri yer alacak" dedi