Kartal Belediyesi’nce, AB Bilgi Merkezi desteğiyle, kadın girişimcilere yönelik ücretsiz seminer düzenlendi.
Abone olSeminere Kartallı kadınlar yoğun ilgi gösterdiler. Seminer sonunda kadınlar, katılımcıları soru yağmuruna tuttular. Konuşmacılar, gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını ifade ederken, Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar’a seminer için teşekkür ettiler.
Kartal, Yakacık Hürriyet Mahallesi Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak; Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikalari Merkezi’nden (SOGEP) Aysun Sayın, ‘AB ve kadınlara yönelik çalışmalarla, kadınlar için iş ortamında eşitliği getirecek politikalar ve cinsiyet eşitliği’, AB Bilgi Merkezi ve Bakırköy Kadın Girişimciliğini Destekleme Merkezi Koordinatörü Dilek Zeybek de, ‘kendi işini kurmak isteyen kadınlara girişimcilik, AB’nin kadın girişimciler için verdiği eğitim ve danışmanlık programları ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve 24 ildeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlikleri (ESOB) ile işbirliği içinde yürütülen AB Fonlu Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi’ hakkında açıklayıcı bilgiler verildi.
Konuşmacılardan Aysun Sayın, İş Yasası’nda AB Normlarına uygun değişiklikler yapıldığını, iş hayatına giren kadının erkekle eşit haklara sahip olmasının sağlandığını, 2004 yılında anayasanın 10. Maddesine yapılan ekle kadın ve erkek eşitliğinin sağlandığını, devletin bu eşitliği sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi. Her 4 kadından yalnızca birinin istihdam edildiğini, bunun da ancak yarısının sosyal güvenlik kapsamında yer aldığını söyleyen Sayın, AB sürecinde iş yasasında yapılan düzenlemelerle, iş yerinde cinsel tacizin yasaklandığını ve tacizde bulunanlara ağır yaptırımlar uygulanmaya başlandığını, ülkemizde 5 kadından birinin okur-yazar olmadığını, kadınların girişimciliğinin önünde pek çok engel bulunduğunu sözlerine ekledi.
Dilek Zeybek de yaptığı konuşmada, ülkemizde kadınların girişimcilikteki oranının ancak yüzde 10 seviyesinde olduğunu, kadınların çalışma hayatında karşılaştığı en büyük engelin; çocuk, yaşlı ve hasta bakmakla yükümlü tutulması olduğunu, yapılan araştırmalarda kırsal kesimdeki kadının ailedeki görevi nedeniyle ekonomik hayatın daha çok içinde yer aldığını gösterdiğini söyledi. Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi ile ülkemizde 2002-2004 yılları arasında 25 ilde 1500 kadına, AB Fonlarıyla girişimcilik eğitimi verildiğini bunların bir kısmının kendi işini kurduğunu, TESK’in yine 25 ilde 4500 kadına AB Fonları desteğiyle eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek amacıyla yeni bir proje hazırladığını söyledi.
Zeybek, İşi olmayan kadınlara 5 tam gün eğitim verilerek iş bulmaları sağlanırken işi olan kadınlara da 6 tam gün finans, pazarlama, liderlik ve yönetim konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti verildiğini, bu projenin Nisan’da başlayıp Kasım sonuna kadar AB Finans desteğiyle devam edeceğini, bu tarihten sonra İstanbul’da Esnaf Odaları Birliği Merkezi’nde, Kadın Girişimcilik Merkezi kurulacak eğitim ve danışmanlık hizmetinin burada devam ettirileceğini söyledi. Konuşmaların sonunda, seminerle ilgili kadınlardan gelen soruları cevaplayan katılımcılara birer Kartal heykeli verilerek teşekkür edildi.