Bankaya olan borcunuzdan çok faiz mi ödediğinizi düşünüyorsunuz? Paniğe gerek yok. İşte size çözüm haritası...
Abone olwww.paradurumu.tv adlı internet sitesinde okurların sorularını yanıtlayan paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen, kendisine gelen bir e-mailden hareketle Türkiye'de oldukça yoğun yaşanan bir konuya parmak basıyor: Bankaya ödediğiniz faizler borcunuzdan daha fazla tutuyorsa, ne yapmanız lazım.
Önce e-maili okuyalım:
’2 yıldır borçlarımla boğuşuyorum. Her ay aldığım parayı borçlarıma yatırıyorum ve düzelen hiç bişi yok, bıktım artık.Bu yıl ocaktan beri A bankasına olan borcumu ödemedim.Onlardan temmuza kadar zaman istemistim, vermediler. Şimdi de avukata verdiler bir ay içinde borcum 4 milyar arttı.Güya bana yardım ediyolar, beni oyalıyarak daha fazla borclanmama sebeb oldular.Ben 18 ayda 10.000 civarı para ödedim bu bankaya, 16 milyar kredi kullanmıstım 48 ay vadeli.Şu anda borcum 15000 küsür.Ben borcu bir an önce kapatmak istiyorum, istedikce daha çok borçlandırılıyorum. Ben bu durumdan nasıl kurtulcam bilmiyorum……….
Benim bu bankadan ayrı son bi borcum kaldı 1899 lira kadar.Onu da bu ay sıfırlıyabiliyorum.Sadece A bankası kalıcak.Aylık kazancım 1600.hukuki yönden verebilecek bi tavsiyeniz varsa cevabınızı bekliycem.Borcumu ödeyemedim ama görüyorum ki banka tarafından ve şimdide avukatlık bürosu tarafından kandırılıyorum. Benim bildiğim borç avukata gittiğinde borcun sabitlenip taksitlere bölündügü yönündeydi. Şu anda tekrar faiz hesaplayıp borcumu artırmaya calışıyolar. Bu benim canımı cok sıkıyor,aklıma gelirse geceleri uyuyamıyorum.Ben borcumu ödemeye calışıyorum diye cezalandırılıyorum resmen….’’Hasan, İzmir
İMZALADIĞINIZ SÖZLEŞME ÇOK ÖNEMLİ
Denizmen formatı ne olursa olsun banka ile ilişkiye giren herkese üzerine imza atığı sözleşmenin akılda tutulmasını öneriyor.
Şimdi söz sırası Güzin Abla'da:
Merhaba Hasan Bey,
Hakkını aramak çok önemli bir konu. Buna zaman ayırmak, takip etmek, arkasından koşturmak herkesin yaptığı birşey değil. Halbuki o kadar çok konu varki iyi araştırsak kendimize para konusunda yardım edebilecek. Bunun en basiti kredi kartı ekstrenizde bile yanlış olabilir ve incelemiyorsanız, bilmiyorsunuz bile gibi gibi…
Sizin bahsettiğiniz konu bunlardan biri olabilir de olmayabilir de. Detayları olmadığı için bilemiyorum. O yüzden size neler yapabileceğinizi söyleyeceğim,
Öncelikle; belirtilmesi gereken husus kredi aldığınız tutarla geri ödeme tutarınız aynı olmayacaktır. Çünkü Bankalarda sözleşmeden kaynaklanan faiz uygulaması söz konusudur, bankalar bunu işletmek durumundadırlar ve sözleşmede belirlenen faiz oranları üzerinden uygulama yapmaktadırlar. (Dolayısı ile banka ile imzaladığınız sözleşmede kararlaştırılan faiz oranını bilmek ,sorunun çözümü açısından önemlidir)
ADIM ADIM YOL HARİTASI
İşte Paranın Güzin Ablası'nın önerdiği adım adım yol haritası:
1.Bankanızın ilgili birimine giderek ilgili kimse veya müşteri temsilciniz ile tekrar tüm samimiyetiniz ile görüşün
2.Banka ile ne tür bir sözleşme imzaladığınızı ve neye ilişkin kredi kullandığınızı, kullandığınız kredinin hangi tarihli olduğunu ve hangi oranda faiz uygulandığını, uygulanan faiz oranı değişmiş ise ; buna ilişkin bir ihbar (bildirim) alıp almadığınız hususunu bilmeniz gerekir. Bunları bilmiyor iseniz sözleşme örneği , kredi türü , faiz dökümü ve hesap özetini istemelisiniz.(Bu sayede bankanın yapmış olduğu faiz uygulamasının fazla veya düşük olduğu hususuna ulaşabiliriz)
3.Gerekirse İlgili Birim Müdüründen görüşme talep edin. Ne faiz ödediğinizi bilmek sizin hakkınız! (Tavsiyem bir kredi almadan bu tip detayları yazılı almanız)
4. Söz konusu tutarın size krediyi alırken söz verilenden/belirtilenden fazla ve haksız olduğunu düşünüyorsanız, hesaplarınızı tekrar gözden geçirip uygun bir ödeme sistemi oluşturulmasını talep edin.
5.Görüşme neticesinde de hala ikna olmaz ödemeler ve faiz hususunda zorda kalırsanız, borçlu bulunduğunuz bankanın Genel Müdürlüğünü arayıp, orada Yasal Takip Bölümdeki Avukatlardan biri ile görüşerek ne kadar zor durumda bulunduğunuzu belirtip kısa vadelerde borçtan kurtulmak istediğinizi belirtmelisiniz
6. Halen tatmin olmadığınız durumda Bankalar Birliğine yada BDDK (Banka Düzenleme ve Denetleme Kuruluna) mektup yazarak başvurabilirsiniz. Burada süreç uzayacaktır. Ama sonuçta bankaların hepsi denetime tabi, bir üst kurul olduğunu bilmek bile insana rahatlık veriyor. www.bddk.org sitesini inceleyebilirsiniz, bankaların faizleri yapabilecekleri, yapamayacakları konusunda iyi bilgi veriyorlar. (Ancak imzaladığınız sözleşmedeki faiz oranları belirli olduğundan , bu yol fazla zaman almakla beraber sonuçsuz kalabilir)
Bu yaşadığınız geçici bir durum.Üstelik en önemlisi sizin borçları ödeme gücünüz,geliriniz var.