Kart borçlarına uygulanan yüksek faizlerden sonra borcu olan müşteriler için bankadan bir masraf daha!
Abone olKredi kartı sahiplerinin yakası dertten kurtulmuyor. www.sikayetvar.com’a gelen şikayetlere göre; kredi kartı borcunu geciktiren müşterilerine ihtarname göndererek yasal sürecin başlayacağı bilgisini veren bankalar noter yolu ile ihtarname gönderip bir de 60 TL’ye varan “ihtarname ücreti” aldı.
Kart sahipleri bu ücreti yargıya taşımaya hazırlanıyor.
Gün yok ki bankalar müşterilerine yeni bir masraf çıkarmasın. Kredi kartı ödemesi gecikmeye giren kart sahiplerine bankalardan ihtarname gönderilerek yasal sürecin başlayacağı bildirildi.
Kredi kartı sahiplerini asıl sinirlendiren ise bankaların gönderdiği ihtarname yazısına 60 TL’ye varan“ihtarname ücreti” alması oldu.
Bankalar ise durumu şu şekilde değerlendiriyor; ''İhtarname bireysel kredi kartlarında 4’ncü ekstre ile birlikte (yaklaşık 80. gün); ticari kredi kartlarında ve kredilerde 67’nci günde basılmaktadır. İhtarname işlemleri noter aracılığı ile yapılmakta olup ihtarname masrafları müşterilerinden tahsil edilmekte ''
İşte bankaların bu yeni masrafını www.sikayetvar.com aracılığı ile duyuran kart sahiplerinin şikayetleri:
İHTARNAME ÜCRETİ 59 TL
“Bankadan aldığım kredi kartını yaklaşık 1 yıldır kullanmaktayım. Belirli dönemlerde iş değişikliği nedeniyle kredi kartı borcu ödemesinde gecikmeler yaşandı. Bu gecikmelere istinaden bankanın ‘ihtarname ücreti’ adı altında tahsil ettiği tutar 59.29 TL. Anlayamadığım konu şu sadece normal A4 bir kağıda bu kadar bir masrafın alınması normal değil.Zaten gecikmeden dolayı faizimi ödüyorum ki gecikme bildirim ücreti toplam dönem faizi limit aşım faizi, gecikme faizi, bu kadar faizi ödüyor iken neden birde gecikmeden dolayı ihtarname ücretini bana ödetiyorlar. Bu ücretin iadesini istiyorum. Aksi taktirde mahkemeye başvuracağım.”
NEREDEN ÇIKTI BU MASRAF?
“Banka kredi kartımın gecikmedeki bakiyesi için noter yoluyla bana ihtarname çekiyor. İhtarname ücretini de benden istiyor . Bende bankaya diyorum ki en son noktada ihtarname çekilir. Bankalar bu ücreti alabilmek ne telefon edip müşterisini uyarıyor ne de diğer yöntemlerle müşterisini uyarma zahmetinde bulunuyor. Bankanın benden ihtarname ücretini alması için mahkeme kararı alması gerekiyor tüketici yasalarında bankanın ihtarname ücretini tüketici öder diye bir kanun yok. Taraflar anlaşamaz ise mahkemeye gidilir denir mahkemenin kararı tarafları memnun etmez ise temyiz yolu açık olmak üzere son kararı Yargıtay verir.”
KART SAHİPLERİ ŞAŞKIN
“Kedi kartımdaki ödeme düzensizliği nedeniyle adıma ihtarname gönderildi ve bana verdikleri güne kadar borcumu ödemezsem avukata devrolunacağı söylendi. Bende borcumu verdikleri süre içinde ödedim. Banka borcumdan ayrı olarak 60 TL’lik ihtarname ücreti yatırmam gerektiğini söyledi. Gerçekten bu ücreti yatırıp yatırmamam gerektiğini bilmiyorum.”