BIST 10.446
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.436,52
HABER /  GÜNCEL

Kart borcuna kontör tefeciliği

Kredi kartı borçluları için el ilanlarıyla para dağıtılıyor. Bu her ne kadar cazip gelse de aslında modern bir tefecilik uygulaması!

Abone ol Bir zamanlar mahalle aralarında çek, senet veya ipotek karşılığında verilen nakit paranın yerini yeni yöntemler alıyor. Modern tefeciler buldukları 'kontör satma' yöntemiyle borçlunun bankaya ödeyeceği miktarı uygun ödeme koşulları da sağlayarak düşürüyor.

İstanbul'un en lüks semtlerinden Nişantaşı'nda kontör ve cep telefonu satışı yapılan bir apartman dairesindeyiz. Masalarında tüm bankaların POS cihazının bulunduğu büronun telefonları susmak bilmiyor. Sırada bekleyen müşterileri kimi türbanlı kimi açık, şık giyimli kadın ve erkek görevliler bilgilendiriyor. Ancak anlattıkları cep telefonu ya da kontörle ilgili değil. Müşteriler kredi kartı mağduru, onlar da kredi kartı borcundan kolayca kurtulmanın yollarını anlatıyor.

Kriz dönemlerinde hortlayan "modern tefecilerden" birindeyiz. Kredi kartı mağduru olarak kapısını çaldığımız büroda 4 yıldır görünürde kontör ve cep telefonu satışı yapılıyor. Bir zamanlar mahalle aralarında çek, senet veya ipotek karşılığında verilen nakit paranın yerini yeni yöntemler alıyor. Kontör satışı da bu yöntemlerden biri. Merkez Bankası verilerine göre, son 9 ayda ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişi sayısı 1 milyon 59 bin 360'a ulaşırken, modern tefecilerde krizi fırsata çeviriyor. Reklamlarını da internet siteleri, mail zincirleri ve sokaklarda dağıttıkları el broşürleri ile yapıyor.

POS tefecileri nasıl çalışıyor

* Ali Bey, 10 bin YTL'lik kredi kartı borcunu ödeyemiyor.
* Aylık yüzde 5 kart faizi oranı ile yıllık yüzde 70 faiz ödeyerek, borç miktarı 17 bin YTL'ye çıkıyor.
* Bunu istemeyen Ali Bey kontör ve cep telefonu satışı yapan POS tefecisine gidiyor.
* Tefeci bankaya gidip 10 bin YTL'lik borcu hemen kapatıyor.
* Buna karşılık Ali Bey'in kredi kartından belirlediği faiz oranını da hesaba katarak 12 bin YTL'lik kontör alımı gerçekleştiriyor.
* Bu alışverişi de 12 taksite böldürüyor. Ali Bey, bankaya 1 yılda 17 bin YTL yerine 12 bin YTL borçlanmış oluyor.
* Tefeci ise elindeki kontörleri satarak, oturduğu yerden 2 bin YTL kâr etmiş oluyor.
* Tefeciler kredi kartlı işlemlerde doğrudan alınan KDV'den kurtulmak için kontör yükleme işlemi yapıyorlar.
* Çünkü kontör aracılığı için ek bir KDV alınmıyor.

Vatandaşın borçtan kurtulmak için kullandığı bazı yöntemler

* Başka bir bankadan tüketici kredisi alınarak, mevcut kredi kartı borcu kapatılıyor.
* Özellikle beyaz eşyacılarda alışveriş yapılmış gibi, mesela 1000 YTL'lik kart işlemi yapılıyor. Dükkân sahibi müşteriye nakit olarak 900 YTL veriyor, kalan 100 YTL'yi kendi alıyor.
* Kuyumcudan 12 ay taksitle altın alan bir kişi, altını başka bir kuyumcuda bozduruyor. Daha sonra elde ettiği nakitle, diğer kartının borcunu kapatıyor.

Aram Ekin Duran/ Referans