BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Karpuz kabak tadı verdi

Karpuz rekoltesi arttı ama vatandaşın damak tadı da kaçtı. Nedeni ise Balkabağı!Kabak tadı veren karpuzun hikayesi...

Abone ol

Kapruz çiftçisi, rekoltede son yılların en büyük artışını yaşadı yaşamasına ama tüketicinin de damak tadını kaçırdı. Nedeni ise balkabağına yapılan karpuz çekirdeği aşısı.

İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Yanık, son 3-4 yıldır kullanılan kabak aşısının son dönemlerde çok fazla yaygınlaştığını söyledi.

Kabak aşısı ile 1 ton ürün alınan bahçeden 2 ton ürün alınır hale geldiğini ifade eden Yanık, "Bu hem iktisadi hem de tüketicinin ağızının tadını kaçıran iki problem doğurdu. Arz fazlası olunca fiyatlar aşağıya düştü ve üreticiler sıkıntı yaşamaya ve tepki göstermeye başladı. Diğer taraftan tüketici de kestiği karpuzda karpuz tadını bulamadı. Kabak aşılı karpuzlarda karpuz tadı olmadığı gibi kayış çiğniyor hissi vermesinden dolayı insanlar karpuz tüketimini durdurdu" dedi.

Yanık, arz ile birlikte tüketimdeki azalmadan dolayı talep de düşünce fiyatların iyice aşağıya indiğini kaydetti.

İbrahim Yanık, "Geçtiğimiz yıl bu sezonlarda en iyi karpuzun kilosu halden 50-60 YKr'ye çıkarken bugün 30 YKr'ye çıkıyor. Biraz daha alt seviye karpuzlar 25-30 YKr'ye halden çıkarken bu sene 10 YKr'ye dahi satılamıyor" diye konuştu.