Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nün, araştırma ormanından aldığı yağmur ve kar numunelerinde kar yağışının ormanlara daha yoğun asit bıraktığı belirlendi.
Abone olAsit yağmurlarının değerlerinin saptanması amacıyla 4 yıl önce Aladağ mevkiinde bulunan Şerif Yüksel Araştırma Ormanı'na gözlem istasyonu kuruldu. 1590 rakımda bulunan göknar ormanlarındaki ağaçların altına 20, açık alana da 3 toplama kabı konuldu. 1 hektarlık alanda 23 noktadan alınan örneklerle ormanların asit yağmuruna maruz kalıp kalmadığı belirlenmeye çalışılıyor.
Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürü Seyfettin Kiniş, alınan örneklerde pH (asit) değeri 5.6 altında olanların asit yağmuru olarak nitelendirildiğini söyledi. Kiniş, "Gözlem istasyonumuzdan yılın 12 ayı boyunca alınan kar ve yağmur suyu örnekleri, bitki örnekleri, toprak ve döküntülerin iklime göre gösterdikleri özellikleri gözlemliyoruz. Yaz aylarında yağmur yağışının olmaması nedeniyle ağaçlar toz ve partikülleri biriktiriyor. Biriken toz ve parkitüller de yağmurla birlikte akıyor. Son yaptığımız gözlemlerde 16 Ağustos 2011'deki yağmur yağışında pH değeri 6.0 civarı, 4 Ekim'deki yağışta ise pH 7.0 civarında çıktı. Yağmurlar asit değerliliği açısından daha bazik değerler verirken, kar numuneleri daha asidik değerler verebilmektedir" dedi.
Kiniş, kar yağışıyla birlikte ormanların yoğun aside maruz kaldığını, karların laboratuvar ortamında incelendiğini ifade etti. Kinik şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yılın Aralık ayı ile bu yılın Ocak ve Şubat ayında kar örneklerinde yaptığımız incelemelerde asidik değerlere rastladık. Kar suyundaki pH oranı 4.0 olarak tespit edildi. Bu da kar yağışıyla birlikte ormanların asit tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Asitli yağışlar ormanlara zarar veriyor. Asit, ağaçların ibrelerine zarar vererek ağaçların fotosentez yapmalarını azaltır. Bu da ağaçlarda artım kaybına yol açar."