Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, çalışan kadının önündeki engelin üstün a...
Abone olUluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, çalışan kadının önündeki engelin üstün asta uyguladığı mobbing (bezdirme) olduğunu söyledi.
Katlav, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaygınlaşan mobbingin en çok kadınları mağdur ettiğini belirterek, "Mobbing, son yıllarda gerek ülkemizde gerek uluslararası ülkelerde oldukça sık gündeme gelmeye başladı. Ne yazık ki yapılan araştırmalarda iş yaşamında kadınların mobbinge daha çok maruz kaldıkları ortaya çıktı. Birçok mobbing mağduru kadın bulunuyor. Bazı ülkelerde bu konuda özel kanunlar, özel düzenlemeler bulunmasına karşın Türk hukukunda ne yazık ki bu konuda özel bir kanun bulunmuyor" dedi.
İş hayatında kadının başarı yolunda daha hızlı yol aldığını, taciz, yıldırma, asılsız suçlama gibi unsurlarla önünün kesilmeye çalışıldığını da söyleyen Katlav, “İş yaşamında kadınlar etkindir. Araştırmalar kadın çalışanların iş yerinde psikolojik veya sözel şiddete maruz kaldıklarını göstermektedir. Bu nahoş gidişin biran önce son bulması gereklidir. Çünkü mobbing, insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedelemektedir. Paranoyaya ve kafa karışıklığına neden olmaktadır. Maruz kalan kişi kendine güven duygusunu yitirerek, toplumdan soyutlanabilir. Huzursuzluk, korku, utanç, öfke ve endişe duygularını yoğun bir şekilde yaşar. Ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratabilmektedir” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel şiddetten ibaret olmadığını kaydeden Katlav, "Kadınlar fiziksel, psikolojik, cinsel, kadının onurunu zedeleyen, özgüvenini azaltan hatta yitirmesine neden olan ve kadının çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, az para vererek çok şey beklemek gibi ekonomik şiddete de maruz kalmaktadır" şeklinde konuştu.
(İHA)