Karıncaların bir sırrı daha çözüldü
Amerikalı bilim adamları karıncaların bir sırrını daha çözmek için deneye başvurdu
Abone olABD'de bilim adamları, karıncaların yön bulmada ortam geometrisinden faydalanıp faydalanmadığını tespit etmek amacıyla mini robotlar kullanarak bir deney yaptı.
"PLoS Computational Biology" dergisinde yayınlanan araştırmada bilim adamları, tüm yolları aynı açılarda bölünmüş labirent ile sonuca ulaşma ihtimali daha zayıf olan, yolları farklı açılarda bölünmüş diğer labirente mini robotlar koydu.
Robotlar, sadece hedeflerine ulaşma yolunda önlerine çıkan engellerden sakınmak üzere programlandı.
Ayrıca robotların üzerinde, yol boyunca diğer robotların takip edebilmesi için, ışık izi bırakan bir projektör kullanıldı. Bu ışık izleri ve bu izleri algılayan mini sistem, karıncaların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları kimyasallar ve antenlerin işlevini görüyor.
KOLONİ HALİNDE ORTAM HARİTASINI ALABİLİYORLAR
Yapılan deney tek başına bir karıncanın, bulunduğu ortamın geometrisini anlayamayabileceğini ancak koloni halinde yaşadıklarında bulundukları ortamın haritasını çıkarabildiklerini ortaya koydu.
Deney sırasında tek olarak kullanan robotlar, tıpkı tek başına hareket eden karıncalar gibi hedeflerini bulana kadar rasgele etraflarında dolaşıyor.
Ancak koloni halinde gezen karıncalar gibi çok sayıda robot birlikte hareket ettiğinde, diğerlerinin gönderdiği sinyaller sayesinde hedef kolektif bir çalışma sonunda çok daha hızlı şekilde tespit ediliyor.