BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Kardinaller Meclisi nerede ayrışıyor?

BBC Avrupa editörü Gavin Hewitt, Kardinaller Meclisi'ndeki asıl bölünmenin liberaller ve muhafazakarlar arasında değil ancak Kilise'nin nasıl yönetileceği konusunda olduğunu söylüyor.

Abone ol

Kardinallerin Meclis toplanmadan önceki son toplantısına gerginlik ve bölünme hakimdi.

Bu da gösteriyor ki, Papalık seçimi sadece Roma Katolik Kilisesi'nin liderini seçmekle ilgili değil, aynı zamanda bir iktidar meselesi.

Dünkü toplantıda Vatikan hiyerarşisindeki güçlü isimler, konuyu oldukça hassas olan Vatikan Bankası meselesine getirdiler. Kardinal Tarcisio Bertone sadece Vatikan Dışişleri Bakanı değil aynı zamanda Roman Curia yani Vatikan'ın idari yönetimindeki en etkili isimlerden. Bankanın yönetimi ile ilgili gelen eleştirileri de kabul etmiyor.

Vatikan Bankası kara para aklama konusunda birçok skandala konu oldu. Geçen hafta Brezilyalı kardinellerden biri Joao Braz de Aviz Vatikan maliyesinin yönetimini eleştirmişti ve söyledikleri gazetelerde de yer aldı. Kardinal Bertone onu yaptığı eleştirileri sızdırmakla suçladı. Brezilyalı Kardinal bu iddiayı reddediyor, ayrıca diğer kardinaller de kendisini kutladı.

Bu durumun gösterdiği Curia'nın gelecek Papa'nın kim olacağının belirlenmesinde kritik bir önemi olduğu.

Asıl bölünme muhafazakarlar ve liberaller arasında değil. Doğruyu söylemek gerekirse kardinaller arasında çok az liberal var. Asıl bölünme Curia'nın temizlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünenlerle, statükonun devamını isteyenler arasında.

Reform yanlıları papalık belgelerinin sızdırılması ile ilgili başlatılan soruşturma karşısında cesaretlenmiş durumda. Dışarıya dağıtılmayan 300 sayfalık raporun Curia içindeki köklü sorunları ortaya çıkardığı söyleniyor. Curia'nın bazı üyeleri şantaja maruz kalabilir görünüyor. Daha önceki Papa bu skandallarla yüzleşmeyi ve değişim yaratmayı başaramadı.

İstifa ettiğinde Kuzey Amerika kardinalleri ve bazı Avrupalılar köklü yapısal reformlar yapılması çağrısında bulundular. Kilisede taciz skandalı konusunda daha sert bir tepki verilmesini Curia'nın engellediği söyleniyor.

Reform yanlıları Milanlı Kardinal Angelo Scola'nın arkasındalar. Kendisi bir muhafazakar ve eski Papa'nın yakın müttefiki ancak Curia'yı yöneten İtalyanlara yakın olmadığı biliniyor. Kardinaller Meclisi'ne 24 saat kala Scola'nın sağlam bir adım atması gerekiyor. Eğer başarısız olursa reform yanlıları New York'lu Kardinal Timothy Dolan'ı destekleyebilirler.

Kardinaller Meclisi ne kadar uzun sürerse, o kadar açık ve daha az sürprizlerle dolu olacak.

Kardinaller Meclisi Kilise'nin kurumsal kalbi için önemli bir mücadele alanı.