Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş.'de çalışan 63 işçi ücretli, 11 işçi ücretsiz izine çıkarılması sonucu eylem yaptı.
Abone olAileleri ile birlikte alkışlı protestolar eşliğinde Karabük Belediyesine gelen işçiler, burada basın açıklaması yaptı. Belediye önünde toplanan işçiler adına İrfan Topçu, "24 Mayıs günü sabah işyerlerimizden 'izine çıkarıldınız' denilerek apar topar geri gönderildik" dedi.
Topçu açıklamasında, KARDEMİR'in çeşitli ünitelerinde çalışan işçiler olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Resmi izin tarihlerimiz ileriki aylarda. İçimizden bazılarının izinlerini kullandığından dolayı 5 günlük sendikal izinleri mevcuttur. Durum bu iken 24 Mayıs günü sabah işyerlerimizden 'İzine çıkarıldınız' denilerek, apar topar geri gönderildik."
KARDEMİR'deki izin sürecinin her yılın ilk ayında işletmedeki üretimi aksatmayacak şekilde 12 aya yayılarak planlandığını anlatan Topçu, şunları söyledi: Böylelikle üretimin aksamadan devam etmesi sağlanır. Bir anda ve toplu izine çıkarılma gibi yapılan bu keyfi uygulama sonucunda, KARDEMİR'deki üretimin aksayacağından endişe duyuyoruz.
Kaldı ki, izine çıkarılan arkadaşlarımızın görev aldığı bazı üniteler çok kritik ve önemli yerlerdir. Gerekçe gösterilmeden gününden önce toplu olarak izine çıkarmalar nedeniyle bazı yerlerde arkadaşlarımız 12 saat ve hatta 16 saat çalışmak zorunda kalıyor.
Bizim zamanından önce izine çıkarılmamızdan dolayı, üretimin aksamaması için uzun saat çalışan arkadaşlarımız ağır sanayi sektörü olan bu fabrikada yorgunluk ve dikkat dağılımı nedeniyle her an bir iş kazası geçirme tehlikesiyle karşı karşıya."
Planlanan zamandan önce izine çıkarıldıklarını ve bu konuda gerek KARDEMİR yöneticilerinden gerek şu anki yetkili sendika yöneticilerinden bir açıklama yapılmadığını anlatan Topçu, sözlerine şöyle devam etti: "Konuyla ilgili sorulara cevap alamadık ve alamıyoruz.
Her yılın ilk ayında sistemli bir şekilde planlanan izin çizelgesi dışında yapılan bu tasarrufun fabrikamızın yararına değil aksine zararına olduğunu, tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Bu uygulamanın üretimde aksamalara neden olacağını ve hiç istemediğimiz halde ölümlü veya yaralamalı iş kazalarına neden olabileceğini de kamuoyuna ve Kardemir ortaklarının dikkatine sunuyoruz."
İrfan Topçu açıklamasında, "Biz hem KARDEMİR çalışanıyız hem de bu işletmenin ortakları arasında yer almaktayız" ifadelerini kullandı.
Ücretli izinlerin ardından 11 arkadaşının ücretsiz izine çıkarılması uygulaması yapıldığını anlatan Topçu, şunları söyledi: "Ücretsiz izine çıkarılan arkadaşlarımızın neden ücretsiz izine çıkarıldığını açıklayan yok.
Çalışanların ücretsiz izine çıkarılması için ya KARDEMİR'in zarar etmesi ve bundan dolayı böyle bir uygulamaya başvurmaları gerekiyor, ya da iş disiplin suçu işlemesi gerekiyor. KARDEMİR ekonomik anlamda zor durumda desek, bu yılın ilk üç ayında ne mutlu ki 6 milyon lira kar açıkladı. İş disiplin suçu işledi desek, kesinlikle böyle bir suç işleyen de ve bir disiplin komitesi kararı da yok."
UYGULAMA HAKSIZ
Dün, yani 2 Haziran'da izinlerin nedenini öğrenmek için Çelik-İş Sendikası Karabük Şubesine gittiklerini belirten Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Resmen üyesi olduğumuz yıllardır her ay aidat ödediğimiz sendikadan, yetkili sendikacılar uygulamaya konulan izin tasarruflarının kendilerinden kaynaklandığını açıkça itiraf etmişlerdir.
Bu ve benzeri ifadeler nedeniyle gerekli suç duyurusu yapılmaktadır. Biz KARDEMİR çalışanları olarak, ücretsiz izin uygulamasına şiddetle karşıyız. Tüm kamuoyunun takip ettiği gibi KARDEMİR'de bir sendikal yetki mücadelesi başlamıştır.
Bazı sendika yetkililerinin söylediği gibi yapılan bu uygulama, bu mücadeleye yönelik ise bu durum anayasal hakkımız olan sendika seçme özgürlüğümüzün engellenmesi anlamına gelecektir. Kaldı ki Genel Müdürümüz 'İşçilerimiz hür iradelerine göre hareket edeceklerdir' demiştir. Anayasal hakkımız olan, sendikamızı seçme özgürlüğümüzü hür irademizle kullanacağımızı belirtirken, bu uygulamanın neden yapıldığının kamuoyuna ve Kardemir ortaklarına açıklanmasını dileriz."
Eylem sonrası işçiler "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Esnaf işçi omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Ölmek var dönmek yok" sloganları eşliğinden eylemlerine son verdi. Bazı esnaf alkışlarla işçilere destek verdi. Diğer yandan izine çıkarılan bazı işçiler sendika yöneticilerinin evlerinin önüne siyah çelenk bıraktı.
TÜRK -METAL SENDİKASINDAN AÇIKLAMA
KARDEMİR A.Ş.'den ücretli ve ücretsiz izine çıkarılan işçiler hakkında Türk-Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Recai Başkan yazılı bir açıklama yaparak, "İşçilerin izine çıkarılması antidemokratik bir baskıdır" dedi.
İşçilerin izine çıkarılmasının demokratik bir baskı olduğunu ifade eden Recai Başkan, şöyle konuştu: "Çelik-İş Sendikası suç işliyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda çalışanların sendika seçme özgürlüğü koruma altına alınmıştır.
Sendikasını değiştirmeyi düşünen işçilerin ücretli veya ücretsiz izne çıkarılması anti demokratik bir baskıdır. Yasal olmayan bu uygulamayı Çelik-İş Sendikasının yetkili profesyonel yöneticisi de kendi ağzından açıklamış. Bu açıklamalar yerel TV ve polis kameraları ile kayıt
altına alınmıştır. Buradan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyorum. KARDEMİR işçisinin hür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü yasa dışı bir şekilde engellenmeye çalışılıyor."