BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,19
ALTIN 2.967,06
HABER /  EKONOMİ

Kardemir ihalelerinde ne oluyor?

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş genel Müdürü ihalelerin bilgisayar ortamında yapıldığını ve şeffaf olduğunu belirtti.

Abone ol

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, 3 milyon ton hedefinde yatırımlarda sona yaklaştıklarını ve tünelin ucunun göründüğünü söyledi.

KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımlarının yavaş yavaş sona yaklaşmaya başladığını belirterek, “1.5 ay sonra enerji santrali devreye giriyor.

KOK FABRİKASI DEVREYE GİRECEK

Senenin ortalarına doğru da kok fabrikası devreye giriyor. Bir tek yüksek fırınımız kalıyor ve o da bir sene içinde devreye girecek. Diğer yatırımlarımız devreye girdi ve çalışıyor. Filen üretimimiz 1.8 ile 2 milyon ton arasında devam ediyor. Yatırımların hepsi bittiğinde 3 milyon tona oturmuş olacak fabrikamız. Yatırımlarımızı hızla devreye alacağız ve sona yaklaşıyoruz. Tünelin ucu gözüktü artık” dedi.

DEMİR YOLLARININ ÖZELLEŞMESİNE HAZIRIZ

KARDEMİR olarak devlet demir yollarının serbestleşme, bir nevi özelleştirmesine hazır olduklarını anlatan Demirel, “Şuan 11 tane vagonumuzun imalatı devam ediyor. Şuan bir takım proje çalışmaları da bitti. Yasal izinleri de bitti. Fiilen imalatı sürüyor. Bunu geliştireceğiz. Birdenbire atak yapılamıyor bu sektörde. Vagon üretiminin arkasından tren tekeri imalatını da yapacağız. Bununla ilgili ihale sürecindeyiz ve firmayı belirledikten sonra 18 ay sonra realize olmuş olacak. Bizim çok yoğun yük taşıma durumumuz var. Anadolu’dan taşımalar ve yurt dışından taşımalar ve 3 milyon ton ihracatımız olunca bunların hepsi demir yolu ile olacak olan taşımalar. Dolayısıyla biz o işten en fazla etkilenecek, yani DDY özleşmesinden faydalanacak kurumlardan bir tanesiyiz. Buna hazırlıklıyız ve kanun çıktığında şirketimizde düzenlemelerimizi yapacağız” diye konuştu.

KARDEMİR KİMSEYE İHALEYE VERMİYOR, SADECE İHALE YAPIYOR

Son gülerde KARDEMİR içerisindeki işlerin özellikle Karadeniz Ereğlili firmalara verildiği yönünde çıkan haber ve yazıları da değerlendiren Demirel, “Böyle bir iddiada bulunmak ve şuna buna ihale veriliyor demek KARDEMİR’in işleyişini bilmemekten kaynaklanan bir hadise. KARDEMİR kimseye ihaleye vermiyor, sadece ihale yapıyor. İhalesiz mal almıyor. Bizim repertuarımızda olan ve yeterli bulduğumuz firmalar, bu işleri yapabilecek, işin özelliliğine göre kritik işleri yapabilecek firmalar nezdinde ihalesini yapıyor ve kendi kuralları çerçevesi içinde hattı lamında görülen firmalar ihaleyi alıyorlar, biz vermiyoruz.

İHALENİN BELLİ KRİTERLERİ VAR

Nasıl aldıkları konusunda ise kalitesi ile, fiyatı ile işi yapış biçimi ve süresi, iş gücü gibi birçok parametresi var. O kriterler çerçevesi içinde ihaleler neticeleniyor. Ayrıca bizim ihalelerde şuanda Türkiye’de çoğu şirkette, daha doğrusu yüzde 95 dolayında kullanılmayan bir alım usulü ile yapıyoruz. Pratis net diye bilgisayar programı üzerinden biz ihaleleri yapıyoruz.

İHALELER BİLGİSAYAR ORTAMINDA YAPILIYOR

3 binin üzerindeki firmalar belli bir teknikle bilgisayar ortamında ihaleye katılıyor. Çok adaletli, kayıtlı ve şeffaf bir şekilde yapılıyor. Biz bir A.Ş. şirketiyiz ve ihale yasasına tabi değiliz. Biz takdirle de birisine iş yaptırabiliriz ama buna rağmen yaptırtmıyoruz. Bütün işleri ve alımların hepsini ihale yönetimi yaparak alıyoruz. Konuşulan konu burada, fabrikadaki müteahhitliklerle ilgili. Liste üzerinden birlikte baktığımız 48 müteahhit firmanın sadece 8 tanesi Karadeniz Ereğli’den. Fabrika içinde şuan 69 tane müteahhit var ve 21 firmanın da hangi illerden olduğunu çıkartıyoruz. Öyle denildiği gibi burada Ereğlili, Karabüklü, Ankaralı, İstanbullu diye ayrılmış, kategorize edilmiş yapı mümkün değil. Böyle yaklaşmakta çağdışıdır. Dünyanın neresinden olursa olsun biz işi yapacak firmaları başka kriterlerle seçeriz. Şuralı ya da buralı olması ile ilgili değildir bu. KARDEMİR A.Ş. en ekonomik ve en kaliteliyi en ucuza alacak şekilde hareket etmek zorundadır. Bize düşen bu seçimi buna göre yaparız. Böyle firmalar Karadeniz Ereğli’de varsa, tabi oralarda var, çünkü orada da bir demir çelik var.

KARDEMİR BİR DÜNYA ŞİRKETİ

Buradan daha kapasiteli bir demir çelik var. O demir çeliğin etrafında da demir çelik sektörüne iş yapan firmaların gelişmesi gayet doğal. Tabi ki böyle iddialı gelebilirler. Ama biz seçtiğimiz için ya da ayırdığımız kayırdığımız için değil. Bu çağda bu kafalar dünya şirketi olan KARDEMİR’i yönetemezler, şurası burası diye kategorize edersek. Benim için hiç önemli değil.

İHALEYE GİRENLERİN NERELİ OLDUĞU BİZİ İLGİLENDİRMEZ

Ben firmanın nereli olduğuna bile bakmam. Sadece bunlar konuşulduğu için listeleri çıkarttım. O yüzden onlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Onlar kampanyaları yapanları ilgilendiriyor. Burada şuanda bu firmalarda yaklaşık olarak 2 bin 200 civarında müteahhit elemanı çalışıyor. Biz onların dahinereli olduğuna dahi bakmıyoruz. Biz sadece fabrika içine aldığımız bu personelin eğitim durumuna, bir takım güvenlikle ilgili durumlarına ve diğer sağlıkla ilgili durumlarını irdeleriz. Firma eğer burada bir iş aldıysa ve bu işi en sıhhatli ve en rantabl şekilde yapacağı elemanları kendileri seçerler. Bunlar KARDEMİR gibi Karabük ölçeğinde değil, hatta Türkiye ölçeğinde de değil, dünya ölçeğinde olan bir firmanın bu tür argümanlarla iş yatırması ve olaya böyle bakması, ciddi şekilde bakması yanlıştır. Biz olaya öyle bakmıyoruz ve buna göre de işlerimizi yürütüyoruz. KARDEMİR’in son yıllarda yaptığı ataklarla devasa üniteleri, kok, sinter, yüksek fırını ve çelikhaneyi çok kısa zamanda yaptırıyorsa demek ki çalışma ve iş biçimi doğru mu diye bakmak lazım” dedi.

RAYDA GÜNLÜK REKORUMUZ BİN 640 TON

KARDEMİR’in bir dünya şirketi olma yolunda hızla ilerlemesi ve 3 milyon ton hedefinde büyümesi açısından önem arz eden Filyos Limanı ile ilgili çabalarının de devam ettiğini ifade eden Genel Müdür Fadıl Demirel, şunları söyledi:
“Biz her zaman hazırız. Yasal bir takım izinler verildiği zaman biz o işi performansa edecek şekilde hem finansal ve hem de teknik olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Tek beklediğimiz yasal izinlerin çıkması ve çıktığı zaman limanı yapma yoluna gideceğiz. Öte yandan ray üretiminde de çok iyi noktadayız. Günlük rekor rakamımız bin 640 tondur. Dolayısıyla bizim haddehanemiz 450 bin ton kapasiteli ve şuanda hızlı tren rayları da dahil tüm rayları yapıyor. Verimleri çok daha iyi noktaya geldi. Şimdi çok yakında bir seneden daha kısa bir süre içinde ısıl işlemli raylarda üretir noktada olacağız. Bunla ilgili yapım sürüyor. Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşıladığımız gibi ihracatta yapıyoruz. Bu konu artık sıradan bir konu haline geldi.”

HEPİMİZ BİR EMEKÇİ VE ÇALIŞANIZ

Demirel ayrıca, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı ile ilgili olarak da, “Hepimiz bir emekçi ve çalışanız. Tüm çalışanlarımız kendi işçilerimiz olduğu kadar ülkenin tüm emekçilerini ve dünya emekçilerinin 1 Mayıs Bayramı’nı kutluyorum. İnşallah olgunluk içersinde ve bayrama yakışır bir şekilde geçer” dedi.