BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Karda güreştiler, krater gölünde yüzdüler

Bitlis’in Ahlat ilçesinde vatandaşlar, haziran ayında kar güreşi yapıp volkanik sularda yüzmenin keyfini yaşıyor. <br/>Van Gölü sahilinde bu...

Abone ol

Bitlis’in Ahlat ilçesinde vatandaşlar, haziran ayında kar güreşi yapıp volkanik sularda yüzmenin keyfini yaşıyor.
Van Gölü sahilinde bulunan Ahlat’ta faaliyet gösteren Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği üyeleri, haziran ayında Nemrut Dağı’nın zirvesine tırmandı. Nemrut Dağı’nın görülmeye değer güzellikleri arasında yer alan karın üzerinde güreş yapan dernek üyeleri, Krater Gölü’nün volkanik serin sularında kulaç atarak iki mevsimi bir arada yaşadı.
Nemrut Dağı ve Krater Gölü’nün güzelliklerini görmek için arkadaşları ile zirveye çıkan Ahlatlılar, bu doğal güzellikler arasında yüzmenin bambaşka bir keyif verdiğini belirterek herkesi volkanik Krater Gölü’nde yüzmeye davet etti.
Zirvede iki mevsimi bir arada yaşadıklarını belirten Cem Yıldız, volkanik sularda serinlemek isteyenleri Nemrut’a beklediklerini söyledi.
Selçuklu Fotoğrafçılık Kulübü Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Üzeyir Akçelik ise, herkesi 3 bin metredeki Krater Gölü’nde yüzmeye davet ettiğini ifade etti.

NEMRUT KRATER GÖLÜ
Anadolu’nun yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Nemrut Krater Gölü, Van Gölü sahilinde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Nemrut, Türkiye’nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100’de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut’tan alıyor. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut Dağı’nın yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüz ölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye’nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri ise 155 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin 247 metre olan gölün, Van Gölü’nden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.
(İHA)