BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Karbon izleme uydusu fırlatıldı

United Launch Alliance şirketi tarafından üretilen Delta-2 roketinin uzaya gönderilişi, NASA TV tarafından canlı yayınlandı.

Abone ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Karbon İzleme Uydusu’nu (OCO-2) taşıyan Delta 2 roketi, ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü’nden başarıyla fırlatıldı.

NASA’nın atmosferdeki karbondioksit seviyesini ölçmek için özel olarak geliştirdiği uydunun dün yapılması planlanan fırlatılışı, fırlatma rampasında meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle ertelenmişti. NASA’dan yapılan açıklamada roketin, üzerindeki sesin yarattığı basıncı önleyen ve fırlatış rampasındaki alev yolunu koruyan su akış sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle fırlatılışına 46 saniye kala durdurulduğu belirtmişti.

Fırlatılışın ardından roketten ayrılması ve 705 kilometre irtifadaki yörüngesine oturması planlanan OCO-2, sera etkisi yaratarak iklim değişikliğine yol açan gazların başında gelen karbondioksit seviyesinin incelenmesini sağlayacak.

Salınan karbondioksitin nerede kümelendiği ve saklandığını araştıracak uydu, doğal ya da insan kaynaklı karbondioksitin etkisinin daha kapsamlı ve küresel olarak anlaşılmasına ışık tutacak.

Uzayda kalacağı 2 yıllık görev süresince OCO-2, eş zamanlı gözlemler yapmak üzere 99 dakikada bir Dünya çevresinde dönen diğer 5 uluslararası uydu için gözlem noktası da olacak. OCO-2 uydusunun uzay görevi, NASA'ya 468 milyon dolara mal olacak.

OCO-2, NASA'nın atmosferdeki karbondioksiti uzaydan ölçmeye yönelik ikinci girişimi. Daha önce 2009 yılında Taurus XL roketiyle uzaya gönderilmeye çalışılan orijinal OCO uydusu, fırlatılışının hemen ardından Büyük Okyanus'a düşmüştü. Kazaya, Orbital Sciences şirketi tarafında üretilen roketin huni biçimindeki ön kısmının düzgün olarak açılmaması neden olmuştu.