BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Karayalçını bıktıran soru

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, gittiği her yerde, karşılaştığı aynı soruya çok kızıyor!

Abone ol

Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, gittiği her yerde, ''Ne olacak bu solun hali?'' sorusunu duymaktan bıktığını söyledi.

SHP Genel Başkanı Karayalçın, Alanya'da partililerle bir toplantı yaptı. Toplantıda AK Parti ve CHP'yi eleştiren Karayalçın, ''Bu 2 parti Türkiye'nin sorunlarını çözmek istemiyor. Her 2 parti de sorunları çözmek yerine, etnik ve benzeri sosyal sorunları tetikleyerek, ülkenin diğer sorunlarını unutturmayı hedefliyorlar. Çünkü, bu 2 parti var oluşunu kavgalara borçludur. Ben bunlara parlamento egemenleri diyorum'' dedi.

Türkiye'de yoksulluk ve işsizliğin arttığını da öne süren Karayalçın, hükümetin, birçok sorunu çözmek yerine özel sektörden medet umar hale geldiğini ve bazı sorumlulukları alamadığını iddia etti. İktidarın sorunları arttırdığını, ancak Türkiye'de kimsenin sesinin çıkmadığını öne süren SHP Genel Başkanı Karayalçın, şöyle konuştu:
''Türkiye'de 4 gençten biri işsiz. 18 milyon insan yoksulluk sınırında, her gece 1 milyon insan yatağa aç giriyor. Ancak kimsenin sesi çıkmıyor. Sorunların artmasına rağmen, sendikalar, emek platformu, Cumhuriyetçiler geriliyor. Cumhuriyet'in temel değerlerinin tehdit edildiği kanısındayım. Ama Cumhuriyetçi güçler sessiz. Bunun değişmesi lazım.''
Türkiye'nin, sol partilerden umudunu kesmiş bir görüntü içerisinde olduğunu da ifade eden Karayalçın, ''Türkiyede halk, sol siyasete değil, sol siyasetçiye güvenini kaybetmiştir'' diye konuştu. Solu gelip kurtaracak beyaz atlı bir prens beklemek yerine, çok çalışılması gerektiğini de anlatan Karayalçın, şöyle devam etti:

''Türkiye'de son yapılan anketlerde sol partilerin oyları, yüzde 11-15 aralığına gerilemiştir. Bir zamanlar bu ülkede sol partiler yüzde 42 ile iktidar olmuştur. O zaman bu gerilemenin sebeplerini biz bulmalıyız. Ben her yerde 'Ne olacak bu solun hali?' sorusunu duymaktan bıktım artık. Solu gelip kurtaracak bir beyaz atlı prensimiz yok. Ama aklımız var, sol bilincimiz var.''

Karayalçın, İtalya'da 9 Nisan'da yapılacak genel seçimlere sol partilerin ortak bir program ve ortak başbakan adayıyla gireceğini de hatırlattı. Bu ittifakın sol oyları güçlendirdiğini ve solun iktidara yakın olduğunu belirten Karayalçın, benzer uygulamanın Türkiye'de de yapılabileceğini ifade etti. Sol ittifak için öncülüğü CHP'nin yapması gerektiğini de belirten Karayalçın, ortak başbakan adayı ve programın da uzun çalışmalardan sonra belirlenebileceğini, şu aşamada bunun konuşulmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de erken seçim yapılacağına dair duyumlar aldığını, bazı çalışmaların da bu duyumları doğruladığını iddia eden Karaayalçın, kendisinin, seçimin normal zamanında yapılacağına inandığını ifade ederek, ''AK Parti para biriktiriyor. 40-50 milyar dolar biriktirecekler ve seçime bu parayla gidecekler. 20 milyar dolar özelleştirmelerden aldılar. 20-25 milyar dolar 2B uygulamasından alacaklar. 5-10 milyar dolar da başka kaynaklardan temin edecekler ve seçim öncesi bu paraları uygun gördükleri kesimlere harcayacaklar'' dedi.
Murat Karayalçın, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi gerektiğini de söyledi. Bu öneriyi kamuoyuna sunarak, gerekçelerini anlatacaklarını söyleyen Karayalçın, şunları kaydetti:

''Bu meclisin Cumhurbaşkanı'nı seçmesi demek, büyük bir ihtimalle bir AK Parti'linin Cumhurbaşkanı seçilmesi demektir. Kanımca bu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. Cumhurbaşkanı'nı meclis seçerse, halkın yüzde 25'inin seçtiği ve meclisteki sandalyelerin yüzde 64'ünü kazanan kişiler seçmiş olacak. Buna izin mi vereceğiz? Bu sorunun çözümü, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesidir. Halk seçerse, AK Parti'li olmayan bir Cumhurbaşkanı seçilecektir.''

SHP Genel Başkanı Karayalçın daha sonra, partililerinin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.