BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,69
ALTIN 2.919,61
HABER /  GÜNCEL

Karayalçın Türk Ocaklarında

Ankara'nın CHP'li Büyükşehir Adayı Karayalçın'dan ilginç ziyaret. Karayalçın, bugün Türk Ocakları Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

Abone ol

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, ''Kimlikler üzerinden yapılan siyaset, bizi birbirimize hasım durumuna getirmektedir. Bizleri bir anlamda ötekileştirmektedir'' dedi.

Karayalçın, Türk Ocakları Genel Merkezi'ne yaptığı ziyarette, Genel Başkan Nuri Gürgür ile görüştü.

Din, bayrak, ocak ve Atatürk'ün siyasetin dışında tutulması gerektiği inancında olduğunu belirten Karayalçın, bu değerlerin tüm Türkleri temsil ettiğini, kucakladığını ifade etti.

Türkiye'de siyasetin kimlikler üzerinden değil, toplumsal sorunlar üzerinden yapılmasını isteyen bir siyasetçi olduğunu kaydeden Karayalçın, böylece Cumhuriyet'in temel kurum ve kavramlarıyla ülkenin birliğine, bütünlüğüne sahip çıkılmış olunacağını söyledi. Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kimlikler üzerinden yapılan siyaset, bizi birbirimize hasım durumuna getirmektedir. Bizleri bir anlamda ötekileştirmektedir ve bizi kurulduğumuz günden bu yana ayakta tutan temel kavramları, kurumları, değerleri zedelemektedir. Yurttaşlık kurumumuzu ve öteki yüce kavramlarımızı siyasetin dışında tutarsak, varlığımızı daha da güçlendirerek sürdüreceğimize inanıyorum. Eğer dinimiz, bayrağımız, atamız, ocağımız siyasetin içine girerse bizi bir arada tutan değerlerin zayıflayacağından ciddi olarak endişe ediyorum.''

''TÜRKSOY EN BÜYÜK KÜLTÜR PROJELERİNDEN BİRİ''

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür'ün TÜRKSOY Projesi kapsamında Ankara'da Türk dünyasından gelen binin üzerinde öğrencinin toplu taşıma araçlarına, diğer illerin aksine ücretli bindiklerini belirtmesi üzerine Karayalçın, böyle bir uygulamanın haklı nedeninin olmadığını söyledi.

Bu öğrencilerin ilgi gösterilmesi gereken soydaşlar olduğunu vurgulayan Karayalçın, projenin özellikle Türkçe'nin yaygınlaştırılması için en büyük kültür projelerinden biri olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansının (TİKA) yeni bir anlayışla ele alınması gerektiğini savunan Karayalçın, TİKA'nın mevcut işleyişini doğru bulmadığını ifade etti. Seçilmesi halinde Türkçe konuşan Türk Cumhuriyetlerinin başkent belediyeleriyle çok güçlü bir ilişki içine girme kararlılığında olduğunu anlatan Karayalçın, böylece hem iş adamları hem öğrenciler hem de sanatçılarla bu konuyu ele alma imkanı olabileceğini dile getirdi.

Türkiye'de dış yardımların da düzensiz olduğunu öne süren Karayalçın, özellikle Balkan ülkelerinden gelen taleplerin sistemsiz, düzensiz bir şekilde ulaştırıldığını öne sürdü. Karayalçın, yardımları toplayacak ve düzenleyecek bir devlet örgütü olması gerektiğini kaydetti.