Türkiye’de kış ayları ile birlikte artan doğalgaz kullanımı, ithal edilen doğalgazın büyük kısmının ısınma amaçlı kullanılmasına neden oluyor.
Abone olElektrik üreten santrallere yeteri kadar gaz verilemezken, Enerji Bakanlığı’ndan "elektrikte sıkıntılı günler kapıda" haberleri geliyor.
Bakanlık, "bu sene için sorun yok" diyor ama, iki sene sonrası için şimdiden “tehlike çanları çalıyor” açıklamaları yapılıyor. Bu durumda akıllara, ”Nükleer enerji için bugünden zemin mi oluşturuluyor?” sorusu geliyor.
Doğalgaz kullanımı 50 kat arttı
Türkiye soğuk bir kış geçiriyor. Soğuk havalar nedeniyle kullanılan doğalgaz miktarı da arttı. Hatta Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz ısınma ihtiyacını ancak karşılar hale geldi. Ankara'da bir yandan bu duruma çözüm aranıyor, bir yandan da Enerji Bakanlığı nükleer santrallerle ilgili eylem planını resmen açıklamaya hazırlanıyor.
Türkiye’de yaz aylarında günde ortalama 2 milyon metreküp doğalgaz tüketen konutlar, hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü geçen perşembe günü 50 milyon metreküpün üzerinde doğalgaz tüketti. Toplam doğalgaz tüketimi 105 milyon metreküpe, elektrik tüketimi ise 25 bin megawata çıktı.
Enerji Bakanlığı'na göre bu rakamlar Türkiye'yi kritik bir dengeye getirdi. Çünkü Türkiye'ye günde giren doğalgaz 116 milyon metreküp.
Türkiye kritik eşikte
Dengeyi tutturmak ve Türkiye'yi hem karanlıkta hem de soğukta bırakmamak için Enerji Bakanlığı'nda gergin saatler yaşandı. Isınmada kullanılan doğalgazın aksamaması için Enerji Bakanlığı, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazı minimuma indirdi. Elektrik üretiminin aksamaması için de hidrolik ve termik santrallere yüklenildi.
Bir başka ifadeye Türkiye en soğuk günleri şimdilik ucu ucuna atlatıyor. Fakat Enerji Bakanlığı yetkililerine göre çok değil bir kaç sene sonrası için tehlike çanları şimdiden çalıyor.
Elektrik piyasası ve doğalgaz piyasası yasaları Türkiye'de kamunun yatırım yapmasına imkan tanımıyor. Botaş da artan doğalgaz ihtiyacını yeni kontratlarla karşılayamıyor.
Enerji Bakanlığı'na göre bu şartlarda kurtuluş özel sektörde. Ancak özel sektör de maliyetlerin yüksek olduğunu gerekçe göstererek yeni yatırım yapmıyor. Bakanlık yetkilileri, bu durumun da yılda ortalama yüzde 7 büyüyen Türkiye için risk oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.
Nükleer santral için eylem planı
Gündemde bu rakamlar tartışılırken, "doğalgaz ısınmaya gidiyor, enerjide kritik döneme giriliyor" uyarıları yapılırken Enerji Bakanlığı nükleer enerji ile ilgili eylem planınını açıklamaya hazırlanıyor.
AKP hükümeti 2006 yılında nükleer santral kurulumu için somut adımlar atmayı planlıyor. Eylem planına göre on alternatif yer belirlendi ve buralarda en az üç en fazla beş santralin yapımı gerçekleştirilecek.
Haber: Gonca Şenay
Kaynak: