BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SEÇİM

Karaman Hoca'dan taraflı Cumhurbaşkanı fetvası!

Köşk'e talip olan adayların da arkalarında siyasi partilerinin desteği olduğunu hatırlatan Karaman'ın yazısı "taraflı Cumhurbaşkanı fetvası" yorumlarına konu oldu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Yeni Şafaksi yazarı ve muhafazakar çevrelerde "duayen ilahiyatçı" olarak bilinen Hayrettin Karaman Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konu alan yazısında Başbakan Erdoğan'ın "tarafsız olmayacağım" açıklamasına tam destek verdi.

"Hangisi bütün halkı kucakladı ve bütün halk tarafından kucaklandı?" diye soran Karaman, önceki Cumhurbaşkanlarının da taraflı olduğu ve belli aidiyetlerden geldiğini vurguladı. Şu anda Köşk'e talip olan adayların da arkalarında siyasi partilerinin desteği olduğunu hatırlatan Karaman'ın yazısı "taraflı Cumhurbaşkanı fetvası" yorumlarına konu oldu.

İşte Karaman'ın yazısındaki ilgili bölüm:

CUMHURBAŞKANI BÜTÜN HALKI KUCAKLAMALI İMİŞ...

Özetlemek gerekirse 'Cumhurbaşkanı bütün halkı kucaklamalı, her bir vatandaş 'işte bu benim cumhurbaşkanım' diyebilmeli, ayrımcı değil, birleştirici olmalı...' imiş.

Önce şu 'Benim cumhurbaşkanım' sözüne bakalım:

Mevcut mevzuata göre 'meşru' olarak seçilmiş bir cumhurbaşkanı, bütün TC. vatandaşlarının cumhurbaşkanıdır; kimsenin onu tanımama hakkı yoktur.

HANGİSİ HALKI KUCAKLADI?

Atatürk, İnönü, Bayar, Gürsel, Sunay, Korutürk, Evren, Özal, Sezer ve Gül; bu zevatın halkla, halkın da onlarla psikolojik ve ideolojik yaklaşımlarını bir düşünelim; hangisi bütün halkı kucakladı ve bütün halk tarafından kucaklandı?

Bütün vatandaşları cisim ve ruh olarak tek tip hale getirmedikçe tamamının düşünce, duygu, çıkar ve tercihlerinin aynı olması mümkün müdür ki, hepsi bir başkanı benimsesin, sevsin, kucaklasın ve ondan hoşnut olsun!

CUMHURBAŞKANI DA BİR BEŞER

Cumhurbaşkanı da bir beşer; onun da siyasi ve ideolojik tercihleri, duyguları ve görüşleri vardır; bir gün öncesine kadar 'şu olan' bir kimse, bir gün sonra köşke çıkınca 'bu' olmaz. Olabilecek şey, hukuk çerçevesinde ayrım gözetmeden görevini yapmasıdır. Bunu yapmak için ise 'beşer olmaktan çıkması' gerekmez.

Ayrımcılık, bölücülük, siyaset yapıp yapmama meselesi de adayın daha önce bir partiye, gruba, tarafa mensup ve ait olmasına bağlı değildir. Daha önce böyle olanlar pekala tarafsız ve adil bir cumhurbaşkanı olabilirler, daha önce böyle bir aidiyetlerini bilmediğimiz kimseler de bir bakmışsınız 'taraf' oluvermişler.

BÜTÜN ADAYLARIN ARKASINDA SİYASİ PARTİLER VAR

Son bir hatırlatma:

Ülkemizde cumhurbaşkanı adayını belirlemede de siyasi partiler en etkili taraftır. Şu anda ortada, bir veya daha fazla siyasi partinin belirlemediği bir aday yoktur. Durum böyle olunca A partisinin adayı potansiyel olarak ayrımcı oluyor da B parti(leri)nin adayı niçin olmuyor?

Ben oyumu verirken adayın bütün niteliklerini göz önüne alırım ve milletim, memleketim, davam için en uygun olanı tercih ederim. Başka tercihlere de anlayış ve saygı gösteririm.