Sahil Güvenlik Komutanlığı İstanbul Sarıyer'e karakol binası yapmak için aldığı ruhsatla orduevi inşa etti.
Abone olSahil Güvenlik Komutanlığı, Sarıyer'de Boğaz'ın kıyısına karakol ruhsatıyla beş yıldızlı tatil köyü ayarında orduevi inşa etti.
Radikal'in haberine göre, 14 Ocak'ta SGK Komutanı Tümamiral İzzet Artunç, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay İsmet Hergünşen ve İl Özel İdaresi temsilcilerinin katılımıyla hizmete giren bina bir karakoldan çok beş yıldızlı oteli andırıyor.
Bu yüzden de açılışa SGK'nin bağlı olduğu İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın gelmediği belirtiliyor. Açılışa Vali Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılmadı.
Yasaya karşı çözüm yolu Sarıyer Yenimahalle'de denizin hemen kenarında yer alan plajlı tesiste, ikişer yataklı sekiz lüks oda, iki süit oda, bir VIP salonu ve 94 kişilik yemek salonu bulunuyor.
Oysa Boğaziçi İmar Yasası'na göre kamu kurum ve kuruluşları, İstanbul Boğazı'nın sahil şeridine sosyal tesis, dinlenme tesisi, otel ya da lokanta yapamıyor.
Bu nedenle de SGK'nın 'altı karakol üstü orduevi' şeklinde bir plan geliştirdiği iddia ediliyor. Boğaz çevresinde toplumun ortak yararlanabileceği tesis kurmak ise yine imar iznine tabi.
Kıyı Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (KEGAK) TİM binası olarak inşa edilen tesisin adı resmi yazışmalarda karakol olarak geçiyor; ancak binanın üst katları otel olarak hizmet veriyor.
Yemek takımlarından oturma gruplarına, havlusundan çatal-bıçağına kadar eşyalar özenle seçilmiş. İddiaya göre sadece mobilya ve aksesuvarlar, bu karakol için özel üretilmiş ve yaklaşık 500 bin TL ödenmiş. VIP'de kullanılan koltuk takımları ve porselen takımları, çatal ve bıçaklar markalı.
PLANLARDA ODA YOK
SGK'nin Şubat 2008'de Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne yaptığı ruhsat başvurusunda otel, orduevi ibareleri geçmiyor. Belediyeye gönderilen planlarda da odalar yer almıyor.
SGK'nin yazısında "Boğaziçi ön görünüm uygulama imar planında askeri alanda kalan 3.955,90 m2 arazi üzerine SG Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı Kıyı Sularında Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (KEGAK) Tim binası planlanmaktadır" deniliyor.
Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Boğazlar'ın güvenliği için Rumeli Kavağı Caddesi 103 pafta, 776 adada yer alan parsele karakol yapılması için ruhsat vermiş.
Ancak daha sonra inşaat izni verilen bina hiçbir denetim görmemiş. Karakol inşaatı yapılırken yeşil alanın tahrip edildiği de iddialar arasında.
Personel arasında KEGAK'nin 'beş yıldızlı otel'ine orduevi ve sosyal tesis denmesi yasak. Tıpkı yazışmalarda olduğu gibi personelin kendi arasındaki konuşmalarında da orduevi yerine TİM binası denmesi emredilmiş.
KOMUTAN: YETKİLİ DEĞİLİM
İddiaları sorduğumuz Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Albay İsmet Hergünşen, konuyla ilgili yetkili olmadığını ve Sahil Güvenlik Komuntanlığı ile görüşmemiz gerektiğini söyledi. SGK'den ise görüş alabileceğimiz bir yetkiliye ulaşamadık.
KORUMA SADECE KAĞIT ÜZERİNDE
İstanbul Boğazı ve kıyı bölgesi 1974'te doğal SİT alanı ilan edildi. 1983'te çıkarılan Boğaziçi Yasası ve İmar Mevzuatı'yla da bölgedeki doğal, kültürel ve tarihi değerler koruma altına alındı.
Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinin İstanbul Boğazı'ndaki 4 bin 634 hektara yayılan ve denizi gören tüm noktaları Boğaz Öngörünüm Bölgesi.
Bu bölge İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü denetiminde. İmar planlarında konut alanı olan alanlarda sadece okul gibi resmi kurumlar ve kamu arazilerinde ise topluma açık yer yapma izni veriliyor.
Ancak imar planları çoğu kez kâğıt üzerinde kalıyor. Bölgede kimi villa, kimi ünlü restoran birçok ruhsatsız bina yer alıyor.
BOĞAZ'DAKİ SOSYAL TESİSLER
Kurum ve kuruluşların Boğaz'a sıfır sosyal tesisleri yok denecek kadar az. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Çubuklu'da, İstinye'de, Paşalimanı'nda ve Florya'da denize sıfır denebilecek tesisleri var.
Arnavutköy'de deniz kıyısında 1954'te inşa edilen 'nahiye binası' sosyal tesis olarak kullanılıyor. Beylerbeyi ve Baltalimanı'nda da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polisevleri var.
Belediye ve kamuya ait olan bu tesisler, Boğaziçi İmar Yasası'na uygun ve halka açık olmak şartıyla imar izinli.
Sarıyer'de iskelenin yanındaki tarihi karakol binası ise orduevi olarak hizmet veriyor. Boğazlar Komutanlığı'nın Beykoz'da da deniz kenarında bir sosyal tesisi bulunuyor.
43 ORDUEVİ, 400 SOSYAL TESİS
Türkiye'de TSK'ye bağlı 43 orduevi ve 400'ün üzerinde sosyal tesis bulunuyor. Harbiye, Fenerbahçe ve Çankaya orduevleri, beş yıldızlı otel konforunda. Ayrıca Bodrum, Marmaris ve Antalya'daki orduevleri de lüks otel ayarında.