BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karadon Müessesi kaç can aldı?

TTK Karadon Müessesesi'nde 19 gün önce grizu patlamasının meydana geldiği Yeni Servis Kuyusu, 2004 yılında 7 milyon dolar kaynak aktarılarak yapılmaya başlandı

Abone ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'nde 19 gün önce grizu patlamasının meydana geldiği Yeni Servis Kuyusu, 2004 yılında 7 milyon dolar kaynak aktarılarak yapılmaya başlandı.

80 Çinli işçi tarafından kuyunun yapımı sürerken, meydana gelen patlamada 5 Çinli işçi hayatını kaybetmişti. İlk patlamadan 6 yıl sonra aynı kuyuda meydana gelen patlamada 30 madenci öldü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından 2004 yılında 7 milyon dolar maliyet ile yapımına başlanılan Karadon Yeni Servis Kuyusu'nun yapımında ve sonrasında beşi Çinli toplam 35 madenci hayatını kaybetti.

Aynı yıl Çinli firma tarafından TTK Kozlu Müessesesi Uzunmehmet-1 Nolu Kuyu'nun da yapımı başlanmıştı. İki kuyu için 14 milyon dolar kaynak aktarıldı. Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu'nun açılışı 2 Ağustos 2006 da yapıldı.

Kuyunun açılışına dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dönemin Çin Ticaret Müsteşarı Liang Wentao, dönemin Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri, eski TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve maden işçileri katılmıştı.

Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu 2004 yılında yapılmaya başlanmıştı. Maden işçilerinin sendikası ve madenciler kuyunun açılmasıyla TTK'ya işçi alınacağını, azalan işçi sayısının bu kuyu ile azda olsa artacağını umut etmeye başladı. TTK'da işçilerin emekli olması nedeniyle üretimde de azalma yaşanmaya başlamıştı.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın o dönemdeki Genel Başkanı Çetin Altun, hükümetten azalan işçi sayısına karşı 2 bin artı 2 bin işçi istiyordu. Yeni Servis Kuyusu'nun açılışıyla da TTK'da üretimin artacağını belirtmişti.

Yeni Servis Kuyusu'nun yapımına başlanmasının ardından kısa süre sonra patlama meydana geldi. Meydana gelen patlamada kuyu yapımında çalışan 10 Çinli işçiden 5'i hayatını kaybetti. 5 Çinli işçinin ölümünden sonra Zonguldak'ta tartışmalar gündeme geldi.

Kimileri Çinlilerin ucuza çalıştığı için onlara kuyu yaptırıldığı belirtilirken, bazıları da kuyuyu yerli firmaların yapması gerektiğini savundu. Uzun süren bu gündemdeki konuya rağmen Yeni Servis Kuyusu'nun yapımını Çinli işçiler devam ettirdi. Yeni Servis Kuyusu'nun yapımı 2 Ağustos 2006 da tamamlanarak faaliyete başladı.

Aradan geçen 6 yıl sonra aynı kuyu da tekrar patlama meydana geldi. Yerin 540 metre altında çalışan 30 maden işçisi meydana gelen grizu patlaması sonrası hayatını kaybetti. 28 Maden işçisinin cesedine 3 gün sonra ulaşılırken, 2 madencinin cesedine 19 gündür ulaşılamadı.

2004 yılında meydana gelen patlamada, Lii Gong Jum, Hung Jan Hank, Si Xıan Gin, Yan Xin Jian ve Cheng Ping isimli Çinli işçiler hayatlarını kaybetmişti.

17 Mayıs 2010 da meydana gelen grizu patlamasında, Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi hayatını kaybetti.
Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ü arama çalışmaları devam ediyor.