BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,26
ALTIN 2.962,26
HABER /  GÜNCEL

Karadenizdeki depremde korkutan şüphe!

Karadeniz'de meydana gelen İstanbul'da hissedilen deprem, bölgede fay hattı olmamasından dolayı şüphe uyandırdı.

Abone ol

Banu İriç
İNTERNETHABER.COM- Öğle saatlerinde meydana gelen 4,5'luk deprem gözleri fay hatlarına çevirdi. İstanbul'da meydana gelen her deprem yerle bir etmesi beklenen olası Marmara Depremi'ni hatırlatıp yürekleri ağza getiriyor.

İNSAN KAYNAKLI DEPREM Mİ?

Ancak bu sefer meydana gelen depremin merkez üssü herkesi şaşırttı. Türkiye'nin fay hatları haritasına göre deprem riski bulunmayan Karadeniz'in batı bölgesinde meydana gelen sarsıntı akıllara bir soruyu daha getirdi. Uzmanların açıklamalarına göre deprem bölgesi olmayan Karadeniz depremi akıllara depremin insan kaynaklı olabileceği şüphesini getirdi.

Karadeniz'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nun çeşitli firmalarla işbirliği içerisinde petrol arama faaliyetleri içerisine girdiği biliniyor. Uzun yıllardır süren bu arama çalışmalarında petrol olabileceği izlenimlerine de ulaşıldı. 

PETROL ARANAN BÖLGELER

karadeniz-petrol-haritasi.jpg

Karadenizin batı bölgesinde de petrol arama faaliyetinin yoğun bir biçimde düşünüldüğünde depremin de insan kaynaklı olabilmesine mümkün olarak bakılıyor.

Bilimadamlarının kanıtladığı yıllar önce yapılan araştırmalarda yer altında yapılan petrol çalışmaları, taş ocakları, jeotermal kaynaklardaki çalışmalar depreme yol açılabiliyor. Çalışmaların 5 şiddetine kadar deprem oluşturabilmesine mümkün gözüyle bakılıyor. Ancak Avrupa Birliği'nin standartlarına göre bu tesislerin yanında deprem ölçmek için sistem kurulması gerekiyor. AB standartlarına göre insan kaynaklı depremin en fazla 4 şiddetine kadar olmasına izin veriliyor. Türkiye'de ise bu sistem henüz mevcut değil.

Meydana gelen depremin ardından bir televizyona konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz Karadeniz'de deprem olmasının sürpriz olduğunu kendilerini şaşırttığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan araştırmalarda ise Karadeniz'de ters bir fayın bulunduğu açıklanmış bazı uzmanlar ise bunun başka bir fayın kırılması sonucu da oluşmuş olabileceği kaydedilmişti. 

2012'DE GÜNCELLENEN TÜRKİYENİN FAY HARİTASI 

2012-turkiye-yeni-fay-haritasi.jpg 
Ömer Emre, Tamer Yiğit Duman ve Selim Özalp tarafından hazırlanan ve 2012′de basılan Türkiye’nin diri fay haritası. Görüntü: MTA.