BIST 9.913
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.961,88

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

Karadeniz vapuru projesi, cumhuriyet'in ilanından 3 yıl sonra atatürk'ün önerisiyle hayata geçirildi.türkiye'yi tanıtan çeşitli ürünlerin sergilendiği gemi, 12 haziran 1926 tarihinde istanbul'dan demir aldıktan sonra 12 ülkede 16 şehri ziyaret etti. karadeniz gemisi, 86 günde 10 bin mil yol...

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

Karadeniz Vapuru Projesi, Cumhuriyet'in ilanından 3 yıl sonra Atatürk'ün önerisiyle hayata geçirildi.

Türkiye'yi tanıtan çeşitli ürünlerin sergilendiği gemi, 12 Haziran 1926 tarihinde İstanbul'dan demir aldıktan sonra 12 ülkede 16 şehri ziyaret etti. Karadeniz Gemisi, 86 günde 10 bin mil yol katettikten sonra 5 Eylül 1926 tarihinde İstanbul'a döndü.

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

Bu "yüzer sergi"nin amacı Türkiye'yi Batı'ya tanıtmaktı. Neler sergilenmiyordu ki vapurda: Tütün, Kütahya çinileri, Hacı Bekir lokumu, Bursa ve Hereke kumaşları... Gemideki en ilginç sergi malzemelerinden biri ise, hiç kuşkusuz canlı Tiftik keçileriydi!

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

Karadeniz Gemisi'nin yolcuları arasında 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın oğlu Refi Bayar, Anadolu Ajansı'nın kurucularından Şair Kemalettin Kamu, İstiklal Marşı'nın bestecisi Zeki Üngör, ilk Türk kadın gazetecilerden Bedia Arseven, ilk Türk kadın milletvekillerinden Mebrure Gönenç ve Şair Orhan Veli Kanık'ın babası müzisyen Veli Kanık da yer aldı.

Karadeniz Vapuru'nun hikâyesi

1926: Atatürk sabah saat 8'de Bursa'dan hareketle Mudanya'ya, buradan da Karadeniz vapuruyla Bandırma'ya gelmişti. Atatürk'ün, Karadeniz vapurunda açılan gezici sergiyi ziyareti ve geminin hatıra defterine yazdıkları:
"Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim."