BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Karadeniz fıkrası gibi

Karadenizliler sigaraların üzerindeki "sperm" uyarılı paketlerden rahatsız olunca, olanlar oldu.

Abone ol

Sigara paketlerinin üzerinde 2006 yılı itibariyle yazılmaya başlanan 'sağlığa zararlı oldukları yönünde' ayrıntılı uyarılar, sigara içme alışkanlığını değiştirmese de, alışveriş alışkanlıklarını değiştirmiş gözüküyor.
Philip Morrissa Türkiye Genel Müdürü Turhan Talu, yeni düzenlemenin ardından Karadeniz bölgesindeki bayilerin kendilerine, 'Bize üzerinde sperm yazan paket göndermeyin' diye başvuruda bulunduklarını söyledi.
Talu, bayilere bunun sebebini sorduklarında üzerinde sperm yazan paketlerin satılamadığını öğrendiklerini bunda da, sigara alanların bayiye, "Spermliyi verme, öldüreni ver" demelerinin etkili olduğunu açıkladı. Talu, bu talebe rağmen paketlemede böyle bir düzenleme yapamayacakları için, tüm uyarıları içeren paketlerin, halen bölgeye gönderildiğini iletti.

5.5 milyar paket satıldı
Yazılı uyarıların ardından, sigara satışlarında bir azalma yaşanmadığına da dikkat çeken Talu, 2005'te Türkiye'de 110 milyar adet bir başka ifadeyle 5.5 milyar paket sigara satıldığını açıkladı. Sigara paketlerindeki uyarı yazılarında, 'Sigara içenler genç yaşta ölür', 'Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir', 'Sigara bağımlılık yapar, başlamayın' gibi uyarılar yer alıyor.
Türkiye'nin sigara pazarında dünyanın 7'nci büyük piyasası olduğunu belirten Talu, ilk 6 pazarın ise Çin, ABD, Rusya, Japonya, İtalya ve Endonezya olarak sıralandığını söyledi.

Sponsorluk engeli
En büyük pazarlara bakıldığında 2005'te Çin'de 1.8 trilyon adet (90 milyar paket), ikinci büyük pazar olan ABD'de ise 250 milyar adet (12.5 milyar paket) sigara satıldı. Philip MorisSA'da Sabancı Grubu'nun yüzde 24.75 hissesi bulunuyor.

Öte yandan Talu, Meclis'teki kanun tasarısıyla sigara şirketlerinin bundan böyle sponsorluklarının yasaklanma ihtimali olduğunu belirterek, "Biz sponsorluğa yılda 1 milyon dolar bütçe ayırıyoruz. Bu yasa ise bizim karşılıksız olarak yaptığımız pek çok projeyi sona erdirecektir" diye konuştu.