Karadelik, yıldızı böyle yuttu
Bilim insanları, dev karadeliklerin yıldızları yok etmeleriyle ilgili olarak şu ana kadar elde edilmiş en kesin verilere ulaştı...
Abone olGüneş’ten en az 1 milyon kat büyük süper kütleli karadelik, Dünya’dan 2.7 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızı yutarken yakalandı.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin uzaydaki Galaxy Evolution Explorer aracı ile Hawaii'deki Pan-STARRS1 teleskopu, bu eşsiz olayın 138 günlük sürecini gözlemledi.
ABD’nin Maryland eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nden astronom Suvi Gezari önderliğindeki ekibin, bilim dergisi Nature’da yayınlanan araştırmalarına göre, ilk kez yok edilen bir yıldızın özellikleri tamamen tespit edilebildi. 2,7 milyar ışık yılı uzaklıktaki son kurbanın helyum gazı zengini olduğu belirtildi. Gezari, “Yıldızın bir kısmı karadeliğin içine çekilirken, kalan bölümü ve gazlar yüksek hızla dışarı atılıyor. Atılan gazın cinsini de belirleyebiliyoruz. Genellikle helyum oluyor. Bu, bir suç mahallinde delil toplamaya benziyor. Son olayda da karadelikten yayılan yüksek oranda helyum, az miktarda hidrojen tespit ettik” dedi.
Yayılan ışığı ölçen gök bilimciler, dev karadeliğin Güneş’ten en az 1 milyon kat daha büyük olduğunu kaydediyor. Güneş’ten milyarlarca kat daha ağır olan süper kütleli karadelikler, galaksilerin merkezinde gizleniyor.